- Nazwa oddziału
-
TD-technik technologii żywności
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia , geografia , chemia , informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia lub nowoczesne cukiernictwo
- Zawody
-
Technik technologii żywności
- Opis
-
Na kierunku technik technologii żywności o specjalności nowoczesne cukiernictwa będziesz mógł w pełni się realizować, rozwijać pasję i swoje umiejętności zgłębiając arkana cukiernictwa. Poznając tajniki nowoczesnego cukiernictwa i aktualnych trendów wypracujecie unikatowy styl, przejawiający się zarówno w wykończeniu, jak i smaku wyrobów cukierniczych, dopasowanym oczywiście zawsze do gustu zamawiającego. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, to rzemieślnik i artysta w jednym. Jest pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków.
Absolwent może podejmować pracę jako technik technologii żywności w:
-laboratoriach przemysłu spożywczego (laborant),
-w zakładach spożywczych i gastronomicznych,
-na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
-przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
-może prowadzić własną działalność gospodarczą.
Miejsca pracy:
-cukiernie
-przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, piekarskiej, mleczarskiej,
-instytucje zajmujące się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności,
-placówki handlowe prowadzące sprzedaż artykułów spożywczych,
-firmy zajmujące się przechowaniem i dystrybucją żywności,
-zakłady żywienia zbiorowego,
-ośrodki turystyczno-wypoczynkowe,
-prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.