Białystok
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 w Białymstoku - ZG-kelner
Nazwa oddziału

 ZG-kelner

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Zawody

 Kelner

Opis

         Kelner to idealny zawód dla osób, które cenią różnorodność i wyzwania. Lubią pracę z ludźmi, są otwarci, komunikatywni i wykazują się wysoką kulturą osobistą. Chcą poznawać kulturę i zwyczaje różnych narodów, pogłębiać umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych kelnerów. Mogą oni dodatkowo zdobywać specjalizację baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.

      Praca kelnera polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są oni odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym. Do jego głównych zadań należy przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, obsługiwanie gości z wykorzystaniem różnych technik obsługi, a także serwowanie potraw i napojów w zakładach gastronomicznych na przyjęciach okolicznościowych.

        Innymi ważnymi zadaniami są: doradzanie konsumentowi i udzielanie informacji na temat podawanych potraw i napojów, posługiwanie się narzędziami, maszynami i urządzeniami wykorzystywanymi do obsługi; nakrywanie i sprzątanie stołów w zależności od rodzaju imprezy (także w obecności gości). Ostatnim, również istotnym, zadaniem jest inkasowanie należności oraz dokonywanie rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych.

Profesjonalizm kelnera oraz przyjazne nastawienie do ludzi i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych.

Absolwent może podejmować pracę  jako:

  • kelner,
  • szef obsługi kelnerskiej,
  • barman,
  • organizator usług cateringowych,
  • koordynator ślubny,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych.

MIEJSCE PRACY

  • restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
  • zakłady gastronomiczne,
  • centra biznesowe,
  • domy weselne,
  • własna działalność gospodarcza na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.