Białystok
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 w Białymstoku - ZD-cukiernik
Nazwa oddziału

 ZD-cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Zawody

 Cukiernik

Opis

Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie. Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

Absolwent może podejmować pracę  jako:

- cukiernik,

-pracownik branży spożywczej.

Miejsca pracy:

-zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie,

-ciastkarnie,

-cukiernie,

-restauracje,

-hotele,

-manufaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp.

-prowadzenie własnej działalności gospodarczej.