Białystok
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia Nr 4 w Białymstoku - ZA-kucharz
Nazwa oddziału

 ZA-kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Zawody

 Kucharz

Opis

         Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Od kandydata oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości. Odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a serwowane potrawy będą wyglądać jak dzieła sztuki.

Absolwent może podejmować pracę  jako:

-kucharz,

-szef kuchni (w wyniku zdobytego doświadczenia),

-pracownik w branży gastronomicznej.

Miejsca pracy:

-restauracje,

-hotele,

-zakłady gastronomiczne,

-stołówki,

-ośrodki wypoczynkowe,

-działalność cateringowa i obsługiwać prywatne imprezy,

-prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.