Białystok
Technikum
Technikum Gastronomiczne w Białymstoku - TB-technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 TB-technik usług kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • techniki barmańskie / techniki baristyczne lub język angielski
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu. Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub someliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.

Absolwent może podejmować pracę  jako:

-kelner,

-szef obsługi kelnerskiej,

-barman,

-organizator usług cateringowych,

-koordynator ślubny,

-manager zakładu gastronomicznego,

-organizator imprez okolicznościowych.

Miejsca pracy:

-restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,

-zakłady gastronomiczne,

-centra biznesowe,

-domy weselne,

-może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.