- Nazwa oddziału
-
TB-technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia , geografia , chemia , informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)
- Przedmioty rozszerzone
-
- techniki barmańskie / techniki baristyczne lub język angielski
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu. Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub someliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.
Absolwent może podejmować pracę jako:
-kelner,
-szef obsługi kelnerskiej,
-barman,
-organizator usług cateringowych,
-koordynator ślubny,
-manager zakładu gastronomicznego,
-organizator imprez okolicznościowych.
Miejsca pracy:
-restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
-zakłady gastronomiczne,
-centra biznesowe,
-domy weselne,
-może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.