Białystok
Technikum
Technikum Gastronomiczne w Białymstoku - TC-technik technologii żywności
Nazwa oddziału

 TC-technik technologii żywności

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia ,  geografia ,  chemia ,  informatyka (zostaną wzięte dwie najlepsze oceny z podanych)

Przedmioty rozszerzone
  • biologia lub nowoczesne cukiernictwo
Zawody

 Technik technologii żywności

Opis

 Na kierunku technik technologii żywności  o specjalności nowoczesne cukiernictwa będziesz mógł  w pełni się realizować, rozwijać pasję i swoje umiejętności zgłębiając arkana cukiernictwa. Poznając tajniki nowoczesnego cukiernictwa i aktualnych trendów wypracujecie unikatowy styl, przejawiający się zarówno w wykończeniu, jak i smaku wyrobów cukierniczych, dopasowanym oczywiście zawsze do gustu zamawiającego. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, to rzemieślnik i artysta w jednym. Jest pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków.

Absolwent może podejmować pracę  jako technik technologii żywności  w:

-laboratoriach przemysłu spożywczego (laborant),

-w zakładach spożywczych i gastronomicznych,

-na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,

-przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,

-może prowadzić własną działalność gospodarczą.

Miejsca pracy:

-cukiernie

-przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, piekarskiej, mleczarskiej,

-instytucje zajmujące się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności,

-placówki handlowe prowadzące sprzedaż artykułów spożywczych,

-firmy zajmujące się przechowaniem i dystrybucją żywności,

-zakłady żywienia zbiorowego,

-ośrodki turystyczno-wypoczynkowe,

-prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.