Białystok
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 3 w Białymstoku - Bb_ku
Nazwa oddziału

 Bb_ku

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Zawody

 Kucharz

Opis

KUCHARZ


UCZEŃ W TRAKCIE ZAWODU PRZYGOTOWUJE SIĘ DO WYKONYWANIA ZADAŃ ZAWODOWYCH W ZAKRESIE:

- oceniania jakości produktów,

- przechowywania żywności,

- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,

- obsługi sprzętu gastronomicznego,

- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,

- wydawania dań.

 

Kucharz może pracować m.in.:

- w restauracjach,

- w zakładach gastronomicznych,

- w hotelach,

- w kawiarniach, pubach, dyskotekach,

- w firmach cateringowych,

- ruchomej bzie gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,

- podczas imprez okolicznościowych,

- we własnej firmie.

 

 STAŻE ODBYWAJĄ SIĘ M.IN. W:

- LECH GARMAŻERIA STAROPOLSKA

- PSS "SPOŁEM" BIAŁYSTOK

- GASTRO STREFA Sp. z o.o.

- HOTEL PODLASIE - LIPCOWY OGRÓD, Hotel Traugutta 3

- Pod Herbem

 

DALSZE KSZTAŁCENIE:

Kontynuacja kształcenia jest możliwa w szkole branżowej II stopnia, trwa 3 lata. Absolwent może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po zdaniu kwalifikacji HGT.12 oraz uzyskuje wykształcenie średnie z możliwością przystąpienia do egzaminu maturalnego.

 

Badania lekarskie na kierunek kształcenia kucharz:

Absolwent szkoły podstawowej  kandydujący na kierunek kształcenia kucharz wykonuje badania do praktycznej nauki zawodu oraz na nosicielstwo celem uzyskania Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych.