- Nazwa oddziału
-
Bb_ku
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ
UCZEŃ W TRAKCIE ZAWODU PRZYGOTOWUJE SIĘ DO WYKONYWANIA ZADAŃ ZAWODOWYCH W ZAKRESIE:
- oceniania jakości produktów,
- przechowywania żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań.
Kucharz może pracować m.in.:
- w restauracjach,
- w zakładach gastronomicznych,
- w hotelach,
- w kawiarniach, pubach, dyskotekach,
- w firmach cateringowych,
- ruchomej bzie gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- podczas imprez okolicznościowych,
- we własnej firmie.
STAŻE ODBYWAJĄ SIĘ M.IN. W:
- LECH GARMAŻERIA STAROPOLSKA
- PSS "SPOŁEM" BIAŁYSTOK
- GASTRO STREFA Sp. z o.o.
- HOTEL PODLASIE - LIPCOWY OGRÓD, Hotel Traugutta 3
- Pod Herbem
DALSZE KSZTAŁCENIE:
Kontynuacja kształcenia jest możliwa w szkole branżowej II stopnia, trwa 3 lata. Absolwent może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po zdaniu kwalifikacji HGT.12 oraz uzyskuje wykształcenie średnie z możliwością przystąpienia do egzaminu maturalnego.
Badania lekarskie na kierunek kształcenia kucharz:
Absolwent szkoły podstawowej kandydujący na kierunek kształcenia kucharz wykonuje badania do praktycznej nauki zawodu oraz na nosicielstwo celem uzyskania Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych.