- Nazwa oddziału
-
TC_tż
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
UCZEŃ W TRAKCIE KSZTAŁCENIA PRZYGOTOWUJE SIĘ DO WYKONYWANIA ZADAŃ ZAWODOWYCH:
- Oceniania jakości żywności oraz jej
przechowywania;
- Sporządzania oraz ekspedycji potraw i napojów;
- Planowania i oceniania żywienia;
- Organizacji produkcji gastronomicznej i żywienia;
- Planowania i realizacji usług gastronomicznych.
PO ZAKOŃCZENIU KSZTAŁCENIA ABSOLWENT MOŻE PRACOWAĆ JAKO:
- szef kuchni;
- kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych;
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;
- organizator imprez okolicznościowych;
- pracownik firmy cateringowej;
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia;
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy; gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej;
- właściciel własnej firmy.
PRAKTYKI I STAŻE ODBYWAJĄ SIĘ M.IN. W:
- LECH GARMAŻERIA STAROPOLSKA
- PSS SPOŁEM
- GASTROSTREFA
- HOTEL PODLASIE – LIPCOWY OGRÓD, Hotel Traugutta 3
- Pod Herbem
DALSZE KSZTAŁCENIE:
Po zdaniu egzaminu maturalnego możliwość kontynuacji kształcenia na wszystkich kierunkach studiów.
Możliwość przynależności do międzyoddziałowej grupy sportowej o rozszerzonym programie z wychowania fizycznego w dwóch dyscyplinach do wyboru: boks i strzelectwo sportowe.