Białystok
Technikum
Technikum Nr 3 w Białymstoku - TC_tż
Nazwa oddziału

 TC_tż

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • biologia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

UCZEŃ W TRAKCIE KSZTAŁCENIA PRZYGOTOWUJE SIĘ DO WYKONYWANIA ZADAŃ ZAWODOWYCH:

- Oceniania jakości żywności oraz jej

przechowywania;

- Sporządzania oraz ekspedycji potraw i napojów;

- Planowania i oceniania żywienia;

- Organizacji produkcji gastronomicznej i żywienia;

- Planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 

PO ZAKOŃCZENIU KSZTAŁCENIA ABSOLWENT MOŻE PRACOWAĆ JAKO:

- szef kuchni;

- kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych;

- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych;

- organizator imprez okolicznościowych;

- pracownik firmy cateringowej;

- doradca w zakresie prawidłowego żywienia;

- organizator usług cateringowych

- pracownik ruchomej bazy; gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej;

- właściciel własnej firmy.

  

PRAKTYKI I STAŻE ODBYWAJĄ SIĘ M.IN. W:

- LECH GARMAŻERIA STAROPOLSKA

- PSS SPOŁEM

- GASTROSTREFA

- HOTEL PODLASIE – LIPCOWY OGRÓD, Hotel Traugutta 3

- Pod Herbem

 

DALSZE KSZTAŁCENIE:

Po zdaniu egzaminu maturalnego możliwość kontynuacji kształcenia na wszystkich kierunkach studiów.

 

Możliwość przynależności do międzyoddziałowej grupy sportowej o rozszerzonym programie z wychowania fizycznego w dwóch dyscyplinach do wyboru: boks i strzelectwo sportowe.