Augustów
Technikum
Technikum Nr 2 - I tżug - technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 I tżug - technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • informatyka

Przedmioty rozszerzone

biologia

chemia

Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik żywienia i usług gastronomicznych to nowy i atrakcyjny zawód na rynku pracy. Obserwowany jest systematyczny wzrost punktów i lokali gastronomicznych, a korzystanie z nich przez społeczeństwo staję się coraz popularniejsze. W związku z tym wzrasta zapotrzebowanie na specjalistów z zakresu usług żywieniowych. Absolwent kierunku jest przygotowany do sporządzania potraw i napojów, wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia (m.in. planuje i ocenia jadłospisy), organizowaniem i wykonywaniem usług żywieniowych. Do jego głównych zadań należy układanie diet, sporządzanie dań zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, obsługa klientów, estetyczne podawanie potraw, sporządzanie napojów, planowanie i rozliczanie działalności lokalu. W zakresie jego czynności znajduje się również obliczanie wartości odżywczej i energetycznej posiłków, układanie menu – codziennego i okolicznościowych.

Technik żywienia i usług gastronomicznych swoje zadania zawodowe wykonuje w macierzystym zakładzie lub oferuje usługi cateringowe. Jest otwarty na nowości i kreatywny w działaniu, tworząc nowoczesne dekoracje potraw, aranżację stołów i sal konsumpcyjnych. Praca w tym zawodzie zwykle przebiega w systemie jedno - lub dwuzmianowym, w stałych godzinach. Może odbywać się w dni wolne lub święta.

Uczniowie w trakcie nauki na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mają możliwość zdobycia dwóch kwalifikacji:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Niezbędne do uzyskania pierwszej kwalifikacji są umiejętności dotyczące oceniania jakości produktów, przechowywania żywności, obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy, obsługi sprzętu gastronomicznego, przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów, wydawania dań.

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Niezbędne do uzyskania drugiej kwalifikacji są umiejętności związane z ocenianiem jakości żywności, planowaniem żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia, organizowaniem żywienia w produkcji gastronomicznej, wykonywaniem usług gastronomicznych, ekspedycją potraw i napojów.

Uczeń po zdaniu egzaminu zawodowego, otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie w zakresie jednej kwalifikacji. Osoba, która zdała egzaminy z zakresu wszystkich kwalifikacji wyodrębnionych w danym zawodzie oraz posiada poziom wykształcenia wymagany dla danego zawodu, otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie.

Cechy i umiejętności przydatne w zawodzie

Osobę, która zastanawia się nad wyborem zawodu „technik żywienia i usług gastronomicznych” powinny charakteryzować:
- poczucie estetyki,
- zdolność koncentracji uwagi,
- spostrzegawczość,
- wyobraźnia i myślenie twórcze,
- umiejętność pracy zespołowej,
- umiejętność pracy w szybkim tempie,
- koordynacja wzrokowo – ruchowa,
- ostrość słuchu i wzroku,
- rozróżnianie barw,
- dobre powonienie i poczucie smaku,
- czucie dotykowe,
- zręczność rak i palców,
- zmysł równowagi.

Przydatne cechy osobowościowe w tym zawodzie to: dobra organizacja pracy, samodzielność, samokontrola, komunikatywność, duża odporność na stres, dbałość o czystość i porządek, rzetelność, dokładność, odpowiedzialność.

Technik żywienia i usług gastronomicznych musi wykazywać gotowość do ustawicznego uczenia się w zakresie technik żywieniowych.

Możliwości zatrudnienia

Technik żywienia i usług gastronomicznych znajdzie zatrudnienie w zakładach żywienia zbiorowego otwartego – restauracjach, kawiarniach, hotelach, zakładach gastronomicznych, barach szybkiej obsługi, pensjonatach, domach wczasowych, restauracjach na statkach, promach; w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego – stołówkach szpitalnych i zakładowych, sanatoriach, stołówkach szkolnych, internatach; w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją półproduktów spożywczych; w stacjach sanitarno–epidemiologicznych w dziale kontroli żywności; w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu. Absolwent kierunku może prowadzić własną działalność gospodarczą, ukierunkowaną na produkcję i sprzedaż wytworzonej żywności.

Nauka w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych trwa 5 lat. Oprócz uzyskania dyplomu uzyskania kwalifikacji w zawodzie można również otrzymać świadectwo dojrzałości po przystąpieniu i zdaniu egzaminu maturalnego.