- Nazwa oddziału
-
I k
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz – symbol 512001.Kucharz zajmuje się przyrządzaniem różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, ciast i deserów.Do głównych zadań kucharza należą: organizowanie produkcji gastronomicznej, wykonywanie różnymi technikami i metodami różnych potraw, napojów i półproduktów kulinarnych, dobieranie i posługiwanie się narzędziami i sprzętem zmechanizowanym stosowanym w gastronomii, przechowywanie środków spożywczych, obliczanie wartości odżywczej i energetycznej potraw, opracowanie ofert kulinarnych zgodnie z potrzebami i oczekiwaniami konsumentówOd kilkunastu lat sztuka kulinarna przeżywa swoisty renesans. Często to nie sam lokal, ale konkretny kucharz stanowi magnes przyciągający klientów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta, który potrafi z gotowania i przygotowanych potraw uczynić prawdziwą sztukę. Ponadto dysponuje wiedzą i umiejętnościami, które umożliwiają przyrządzania potraw w różnych kulturach kulinarnych i dostosowanych do różnych okazji.Praca w tym zawodzie to zazwyczaj praca zespołowa wymagająca umiejętności pracy w grupie, zamiłowania do ładu i porządku.Miejscami pracy kucharzy są restauracje, bary, gospody, karczmy, jadłodajnie, cukiernie, stołówki, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe. Kucharze, ze względu na wiedzę, umiejętności i uprawnienia, chętnie widziani są w zakładach produkcyjnych branży spożywczej. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą.Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:1) przechowywania żywności;2) sporządzania potraw i napojów;3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.W zawodzie kucharz realizowana jest kwalifikacja:HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań.Do wykonywania wyżej wymienionych zadań zawodowych niezbędne jest osiągnięcie efektów kształcenia wspólnych dla wszystkich zawodów:- bezpieczeństwo i higiena pracy,- podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej,- język obcy ukierunkowany zawodowo,- kompetencje personalne i społeczne.