Powiat Aleksandrowski
Technikum
Technikum Nr 2 - Technikum Kelnerskie
Nazwa oddziału

 Technikum Kelnerskie

Liczba miejsc

 32

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • Język polski
  • Matematyka

dodatkowe

  • Biologia
  • Język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone

 Język angielski

 Biologia

Dodatkowe wymagania

 Zaświadczenie lekarskie

Opis

W trakcie 5 lat nauki będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

- przygotowania i obsługiwania przyjęć okolicznościowych,

- projektowania i aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych,

- organizacji cateringu,

- opracowania kart menu,

- rozliczania usług kelnerskich,

- porozumiewania się z konsumentem i doradzania w wyborze potraw i napojów,

- nakrywania stołów,

- sporządzania potraw i napojów w obecności gości.

Gdzie znajdziesz pracę po ukończeniu technikum kelnerskiego?

We wszystkich obiektach hotelarsko- gastronomicznych:

- hotelach,

- pensjonatach,

- ośrodkach wczasowych,

- promach pasażerskich,

- restauracjach,

- barach,

- kawiarniach,

- sanatoriach,

- szpitalach,

- stołówkach w regionie, w Polsce i w Europie.

Możesz również prowadzić własną działalność gospodarczą.

Uczniowie Technikum Kelnerskiego w ramach projektu Erasmus+ mają możliwość wyjazdu na 4 - tygodniowe praktyki do Lipska (Niemcy).