- Nazwa oddziału
-
Technikum Kelnerskie
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- biologia
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
W trakcie 5 lat nauki będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przygotowania i obsługiwania przyjęć okolicznościowych,
- projektowania i aranżacji sal i pomieszczeń konsumpcyjnych,
- organizacji cateringu,
- opracowania kart menu,
- rozliczania usług kelnerskich,
- porozumiewania się z konsumentem i doradzania w wyborze potraw i napojów,
- nakrywania stołów,
- sporządzania potraw i napojów w obecności gości.
Gdzie znajdziesz pracę po ukończeniu technikum kelnerskiego?
We wszystkich obiektach hotelarsko- gastronomicznych:
- hotelach,
- pensjonatach,
- ośrodkach wczasowych,
- promach pasażerskich,
- restauracjach,
- barach,
- kawiarniach,
- sanatoriach,
- szpitalach,
- stołówkach w regionie, w Polsce i w Europie.
Możesz również prowadzić własną działalność gospodarczą.
Uczniowie Technikum Kelnerskiego w ramach projektu Erasmus+ mają możliwość wyjazdu na 4 - tygodniowe praktyki do Lipska (Niemcy).