- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastromicznych
- Cykl kształcenia
-
2
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- praktyczna nauka zawodu
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Zawód na poziomie Branżowej Szkoły I Stopnia
kucharz
Kwalifikacja kształcona na poziomie Branżowej Szkole II Stopnia
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka w Branżowej Szkole II Stopnia trwa dwa lata. Umożliwi absolwentom Branżowej Szkoły I Stopnia oraz absolwentom Zasadniczej Szkoły Zawodowej począwszy od roku 2012/2013; nabycie umiejętności z drugiej kwalifikacji oraz uzyskanie wykształcenia średniego branżowego, a po zdaniu egzaminu zawodowego uzyskanie dyplomu technika. W Branżowej Szkole II stopnia jest realizowana jedynie druga kwalifikacja cząstkowa wyodrębniona w danym zawodzie nauczanym na poziomie technika. Zajęcia edukacyjne w zakresie kształcenia zawodowego odbywają się na kwalifikacyjnych kursach zawodowych w wymiarze godzin określonym w podstawie programowej kształcenia w zawodzie szkolnictwa branżowego.
Absolwent tego typu szkoły będzie mógł również przystąpić do egzaminu maturalnego, zdawanego z trzech obowiązkowych przedmiotów, tj.: języka polskiego, matematyki oraz języka obcego nowożytnego.