- Nazwa oddziału
-
I TH
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Technik Hotelarstwa
Absolwent w zawodzie technik hotelarstwa będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych (w zakresie kwalifikacji HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie i HGT.06. Realizacja usług w recepcji):
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaż usług hotelarskich,
- rezerwowania usług hotelarskich,
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji,
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości,
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,
- przyjmowania
i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Przedmioty zawodowe na tym kierunku to: Organizacja pracy w hotelarstwie, Działalność recepcji, Usługi żywieniowe w hotelarstwie, Marketing usług hotelarskich, Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego, Język angielski w hotelarstwie, Techniki pracy w hotelarstwie, Obsługa konsumenta, Obsługa informatyczna w hotelarstwie.
W trakcie nauki uczniowie realizują 8-tygodniowe praktyki zawodowe w hotelach i pensjonatach w Polsce i za granicą.
Szkoła posiada dobrze wyposażoną bazę kształcenia zawodowego: pracownię hotelarską i pracownię żywieniową. Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach hotelarskich i gastronomicznych prowadzonych przez wyższe uczelnie. Kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi podejmowanie pracy m.in. w hotelach, pensjonatach, firmach cateringowych, a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.