- Nazwa oddziału
- 
                I CU 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - geografia
 - język obcy nowożytny
 
- Zawody
- 
                            Cukiernik 
- Opis
- 
                    Czas nauki : 3 lata Zajęcia praktyczne: Na podstawie podpisanej umowy z zakładem pracy (umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego). Uczeń posiada status pracownika młodocianego. Kształcenie odbywa się w podziale: - klasa I - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole, - klasa II - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole, - klasa III – trzy dni w zakładzie pracy, dwa dni w szkole. Specjalista w zakresie: 
 Czynności produkcyjno-technologicznych związanych ze sporządzaniem półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ich dekorowaniem.Kwalifikacje: - SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych Predyspozycje kandydata: - chęć do rozwoju w zakresie wybranego zawodu, - gotowość do ciągłej nauki i nabywania nowych umiejętności, - gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych, - zdolność pracy w zespole, komunikatywność, - otwartość na nowe wyzwania. Przedmioty zawodowe związane z realizacją poszczególnych kwalifikacji Przedmioty zawodowe: - Bezpieczeństwo i higiena pracy, - Podstawy żywienia człowieka, - Wyposażenie zakładów cukierniczych, - Technologie produkcji cukierniczej, - Język angielski zawodowy. Praca po ukończeniu szkoły: Cukiernik może pracować w zakładach przemysłowych, jak i rzemieślniczych wytwarzających wyroby cukiernicze tj. ciasta, pieczywo cukiernicze, wyroby okolicznościowe, regionalne, specjalne np. dietetyczne.