- Nazwa oddziału
-
I CU
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Cukiernik
- Dodatkowe wymagania
-
Zaświadczenie lekarskie
- Opis
-
Czas nauki : 3 lata
Zajęcia praktyczne:
Na podstawie podpisanej umowy z zakładem pracy (umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego). Uczeń posiada status pracownika młodocianego.
Kształcenie odbywa się w podziale:
- klasa I - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole,
- klasa II - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole,
- klasa III – trzy dni w zakładzie pracy, dwa dni w szkole.
Specjalista w zakresie:
Czynności produkcyjno-technologicznych związanych ze sporządzaniem półproduktów i wyrobów cukierniczych oraz ich dekorowaniem.Kwalifikacje:
- SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Predyspozycje kandydata:
- chęć do rozwoju w zakresie wybranego zawodu,
- gotowość do ciągłej nauki i nabywania nowych umiejętności,
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych,
- zdolność pracy w zespole, komunikatywność,
- otwartość na nowe wyzwania.
Przedmioty zawodowe związane z realizacją poszczególnych kwalifikacji
Przedmioty zawodowe:
- Bezpieczeństwo i higiena pracy,
- Podstawy żywienia człowieka,
- Wyposażenie zakładów cukierniczych,
- Technologie produkcji cukierniczej,
- Język angielski zawodowy.
Praca po ukończeniu szkoły:
Cukiernik może pracować w zakładach przemysłowych, jak i rzemieślniczych wytwarzających wyroby cukiernicze tj. ciasta, pieczywo cukiernicze, wyroby okolicznościowe, regionalne, specjalne np. dietetyczne.