- Nazwa oddziału
- 
                I WK 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - geografia
 
- Zawody
- 
                            Kucharz 
- Opis
- 
                    Czas nauki : 3 lata Zajęcia praktyczne: Na podstawie podpisanej umowy z zakładem pracy (umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego). Uczeń posiada status pracownika młodocianego. Kształcenie odbywa się w podziale: - klasa I - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole, - klasa II - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole, - klasa III – trzy dni w zakładzie pracy, dwa dni w szkole. 
 Specjalista w zakresie:
 Przygotowywania i produkcji wyrobów i półproduktów kulinarnych, wykonujący takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, wykonywanie obróbki wstępnej surowców, wykonywanie, wykańczanie i ekspozycja różnych potraw.Kwalifikacje: - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań Predyspozycje kandydata: - chęć do rozwoju w zakresie wybranego zawodu, - gotowość do ciągłej nauki i nabywania nowych umiejętności, - gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych, - zdolność pracy w zespole, komunikatywność, - otwartość na nowe wyzwania. Przedmioty zawodowe związane z realizacją poszczególnych kwalifikacji 
 Przedmioty zawodowe:- Bezpieczeństwo i higiena pracy, - Podstawy żywienia człowieka, - Wyposażenie techniczne, - Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, - Język angielski zawodowy. Praca po ukończeniu szkoły: Kucharz może pracować w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego, w tym w restauracjach hotelowych, gastronomii sieciowej, firmach cateringowych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.