Września
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 - I WK
Nazwa oddziału

 I WK

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Zawody

 Kucharz

Dodatkowe wymagania

 Zaświadczenie lekarskie

Opis

Czas nauki : 3 lata

 

Zajęcia praktyczne:

Na podstawie podpisanej umowy z zakładem pracy (umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego). Uczeń posiada status pracownika młodocianego.

Kształcenie odbywa się w podziale:

- klasa I - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole,

- klasa II - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole,

- klasa III – trzy dni w zakładzie pracy, dwa dni w szkole.


Spec
jalista w zakresie:
Przygotowywania i produkcji wyrobów i półproduktów kulinarnych, wykonujący takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, wykonywanie obróbki wstępnej surowców, wykonywanie, wykańczanie i ekspozycja różnych potraw.

 

Kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

 

Predyspozycje kandydata:

- chęć do rozwoju w zakresie wybranego zawodu,

- gotowość do ciągłej nauki i nabywania nowych umiejętności,

- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych,

- zdolność pracy w zespole, komunikatywność,

- otwartość na nowe wyzwania.

 

Przedmioty zawodowe związane z realizacją poszczególnych kwalifikacji


Przedmioty zawodowe:

- Bezpieczeństwo i higiena pracy,

- Podstawy żywienia człowieka,

- Wyposażenie techniczne,

- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,

- Język angielski zawodowy.

 

Praca po ukończeniu szkoły:

Kucharz może pracować w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego, w tym w restauracjach hotelowych, gastronomii sieciowej, firmach cateringowych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.