- Nazwa oddziału
-
I WK
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Zawody
-
Kucharz
- Dodatkowe wymagania
-
Zaświadczenie lekarskie
- Opis
-
Czas nauki : 3 lata
Zajęcia praktyczne:
Na podstawie podpisanej umowy z zakładem pracy (umowa o pracę w celu przygotowania zawodowego). Uczeń posiada status pracownika młodocianego.
Kształcenie odbywa się w podziale:
- klasa I - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole,
- klasa II - dwa dni w zakładzie pracy, trzy dni w szkole,
- klasa III – trzy dni w zakładzie pracy, dwa dni w szkole.
Specjalista w zakresie:
Przygotowywania i produkcji wyrobów i półproduktów kulinarnych, wykonujący takie czynności jak: magazynowanie i pobieranie surowców oraz półproduktów, zabezpieczanie przed zepsuciem surowców, półproduktów i wyrobów gotowych, wykonywanie obróbki wstępnej surowców, wykonywanie, wykańczanie i ekspozycja różnych potraw.Kwalifikacje:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Predyspozycje kandydata:
- chęć do rozwoju w zakresie wybranego zawodu,
- gotowość do ciągłej nauki i nabywania nowych umiejętności,
- gotowość do pracy w różnych warunkach środowiskowych,
- zdolność pracy w zespole, komunikatywność,
- otwartość na nowe wyzwania.
Przedmioty zawodowe związane z realizacją poszczególnych kwalifikacji
Przedmioty zawodowe:- Bezpieczeństwo i higiena pracy,
- Podstawy żywienia człowieka,
- Wyposażenie techniczne,
- Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
- Język angielski zawodowy.
Praca po ukończeniu szkoły:
Kucharz może pracować w zakładach gastronomicznych typu otwartego i zamkniętego, w tym w restauracjach hotelowych, gastronomii sieciowej, firmach cateringowych oraz przedsiębiorstwach zajmujących się przygotowywaniem i produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.