- Nazwa oddziału
-
I TH
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Technik hotelarstwa
Czas nauki: 5 lat
Praktyka zawodowa: 280 godzin, z tego w III klasie 140 godzin i w IV klasie 140 godzin.
Specjalista w zakresie:
- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
- rezerwowania usług hotelarskich;
- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Predyspozycje kandydata:
- dobra aparycja i wysoka kultura osobista,
- umiejętność pracy w zespole,
- zdolności innowacyjne i adaptacyjne,
- samodzielność, odpowiedzialność,
- uzdolnienia do nauki języków obcych,
- podzielność uwagi.
Kwalifikacje:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
HGT.06. Realizacja usług w recepcji
Przedmioty zawodowe:
Obsługa informatyczna w hotelarstwie - nauczysz się stosować techniki biegłego pisania na klawiaturze, sporządzać dokumenty związane z funkcjonowaniem obiektów hotelarskich, wykorzystywać programy graficzne do tworzenia materiałów reklamowych hotelu, posługiwać się specjalistycznymi programami użytkowymi stosowanymi w branży hotelarskiej.
Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego - na tych zajęciach poznasz podstawowe kategorie i prawa ekonomiczne. Poznasz zasady podejmowania działalności gospodarczej. Nauczysz się zasad gospodarowania zasobami ludzkimi. Zapoznasz się z finansami przedsiębiorstwa oraz przepisami prawnymi w hotelarstwie.
Marketing usług hotelarskich - na tych zajęciach poznasz instrumenty marketingu w usługach hotelarskich i nauczysz się dobierać je do planowanych działań marketingowych. Nauczysz się charakteryzować rynek hotelarski. Nabędziesz umiejętności przeprowadzenia analizy marketingowej.
Organizacja pracy w hotelarstwie - na tych zajęciach poznasz rodzaje obiektów hotelarskich ich wymagania kategoryzacyjne, poznasz systemy hotelowe w Polsce i na świecie, nauczysz się posługiwać podstawową terminologią z zakresu hotelarstwa, opisywać zakres pracy poszczególnych pionów funkcjonalnych w obiekcie hotelarskim.
Działalność recepcji - na tych zajęciach poznasz zadania pracowników recepcji. Poznasz zasady rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grupowych. Nauczysz się wypełniać dokumentację hotelarską. Nauczysz się kompleksowej obsługi gości w obiekcie hotelarskim. Nabędziesz umiejętności przygotowywania ofert hotelowych zgodnie z potrzebami gości.
Techniki pracy w hotelarstwie - nauczysz się stosować procedury utrzymania jednostek mieszkalnych w czystości, kontrolować czystość jednostek mieszkalnych w różnych obiektach noclegowych, stosować procedury check-in, check-out, organizować usługi dodatkowe dla gości indywidualnych oraz grup zorganizowanych zgodnie z zamówieniem, poznasz zasady współpracy z innymi działami obiektów hotelarskich, sporządzać dokumentację związaną z przyjęciem zlecenia na usługi dodatkowe.
Obsługa konsumenta - nauczysz się stosować w praktyce techniki, metody i systemy obsługi gości, nauczysz się przygotowywać oferty usług gastronomicznych, dobierać formy podawania śniadań do możliwości obiektu świadczącego usługi hotelarskie, nauczysz się nakrywać do stołu zgodnie z zasadami obsługi konsumenta. Nauczysz się rozróżniać rodzaje bielizny stołowej, będziesz potrafił rozpoznawać elementy zastawy stołowej.
Usługi żywieniowe w hotelarstwie - poznasz zasady racjonalnego żywienia, nauczysz się obliczać wartość odżywczą i energetyczną produktów, potraw i posiłków; będziesz potrafił zaprojektować kartę menu, rozróżniać rodzaje śniadań hotelowych. Poznasz zasady przygotowania śniadań hotelowych, określać pakiety usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich. Będziesz potrafił wskazywać konsekwencje wynikające z nieprzestrzegania przepisów sanitarno-epidemiologicznych.
Praca po ukończeniu szkoły:
- w hotelach,
- pensjonatach,
- firmach cateringowych,
- kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach hotelarskich i gastronomicznych prowadzonych przez wyższe uczelnie.