Września
Technikum
Technikum nr 2 - I TH
Nazwa oddziału

 I TH

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • geografia

Przedmioty rozszerzone
  • geografia
  • język angielski
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Technik hotelarstwa

 

Czas nauki: 5 lat

 

Praktyka zawodowa: 280 godzin, z tego w III klasie 140 godzin i w IV  klasie 140 godzin.

 

Specjalista w zakresie:

- prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;

- rezerwowania usług hotelarskich;

- wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;

- przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;

- przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;

- przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

 

Predyspozycje kandydata:

- dobra aparycja i wysoka kultura osobista,

- umiejętność pracy w zespole,

- zdolności innowacyjne i adaptacyjne,

- samodzielność, odpowiedzialność,

- uzdolnienia do nauki języków obcych, 

- podzielność uwagi.

 

Kwalifikacje:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

 

Przedmioty zawodowe:

Obsługa informatyczna w hotelarstwie - nauczysz się stosować techniki biegłego pisania na klawiaturze, sporządzać dokumenty związane z funkcjonowaniem obiektów hotelarskich, wykorzystywać programy graficzne do tworzenia materiałów reklamowych hotelu, posługiwać się specjalistycznymi programami użytkowymi stosowanymi w branży hotelarskiej.

Podstawy działalności przedsiębiorstwa hotelarskiego - na tych zajęciach poznasz podstawowe kategorie i prawa ekonomiczne. Poznasz zasady podejmowania działalności gospodarczej. Nauczysz się zasad gospodarowania zasobami ludzkimi. Zapoznasz się z finansami przedsiębiorstwa oraz przepisami prawnymi w hotelarstwie.

Marketing usług hotelarskich - na tych zajęciach poznasz instrumenty marketingu w usługach hotelarskich i nauczysz się dobierać je do planowanych działań marketingowych. Nauczysz się charakteryzować rynek hotelarski. Nabędziesz umiejętności przeprowadzenia analizy marketingowej.

Organizacja pracy w hotelarstwie - na tych zajęciach poznasz rodzaje obiektów hotelarskich ich wymagania kategoryzacyjne, poznasz systemy hotelowe w Polsce i na świecie, nauczysz się posługiwać podstawową terminologią z zakresu hotelarstwa, opisywać zakres pracy poszczególnych pionów funkcjonalnych w obiekcie hotelarskim.

Działalność recepcji - na tych zajęciach poznasz zadania pracowników recepcji. Poznasz zasady rezerwacji usług dla gości indywidualnych i grupowych. Nauczysz się wypełniać dokumentację hotelarską.  Nauczysz się kompleksowej obsługi gości w obiekcie hotelarskim. Nabędziesz umiejętności przygotowywania ofert hotelowych zgodnie z potrzebami gości.

Techniki pracy w hotelarstwie - nauczysz się stosować procedury utrzymania jednostek mieszkalnych w czystości, kontrolować czystość jednostek mieszkalnych w różnych obiektach noclegowych, stosować procedury check-in, check-out, organizować usługi dodatkowe dla gości indywidualnych oraz grup zorganizowanych zgodnie z zamówieniem, poznasz zasady współpracy z innymi działami obiektów hotelarskich, sporządzać dokumentację związaną z przyjęciem zlecenia na usługi dodatkowe.

Obsługa konsumenta - nauczysz się stosować w praktyce techniki, metody i systemy obsługi gości, nauczysz się przygotowywać oferty usług gastronomicznych,  dobierać formy podawania śniadań do możliwości obiektu świadczącego usługi hotelarskie, nauczysz się nakrywać do stołu zgodnie z zasadami obsługi konsumenta. Nauczysz się rozróżniać rodzaje bielizny stołowej, będziesz potrafił rozpoznawać elementy zastawy stołowej.

Usługi żywieniowe w hotelarstwie - poznasz zasady racjonalnego żywienia, nauczysz się obliczać wartość odżywczą i energetyczną produktów, potraw i posiłków; będziesz potrafił zaprojektować kartę menu, rozróżniać rodzaje śniadań hotelowych. Poznasz zasady przygotowania śniadań hotelowych, określać pakiety usług gastronomicznych w obiektach hotelarskich. Będziesz potrafił wskazywać konsekwencje wynikające z nieprzestrzegania przepisów sanitarno-epidemiologicznych.


Praca po ukończeniu szkoły:

- w hotelach,

- pensjonatach,

- firmach cateringowych,
- kwalifikacje zawodowe nabyte w procesie kształcenia umożliwią absolwentowi prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarskich.

 

Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach hotelarskich gastronomicznych prowadzonych przez wyższe uczelnie.