- Nazwa oddziału
-
I UG
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- chemia
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych
Czas nauki: 5 lat
Praktyka zawodowa: 280 godzin, z tego w III klasie 140 godzin i w IV klasie 140 godzin.
Specjalista w zakresie:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,
- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,
- planowania i oceny żywienia,
- organizowania produkcji gastronomicznej,
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Predyspozycje kandydata:
- miła aparycja, wysoka kultura osobista,
- otwartość i gościnność,
- uprzejmość i cierpliwość,
- wrażliwość estetyczna i smakowa,
- sprawność manualna, kreatywność,
- umiejętność współdziałania w zespole,
- podzielność uwagi,
- umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych.
Przedmioty zawodowe na tym kierunku to:
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii – poznasz zasady BHP i ppoż obowiązujące podczas sporządzania potraw i napojów; zagadnienia związane z higieną i kontrolą pracy oraz obowiązkami pracodawcy i pracownika; nabędziesz umiejętność rozróżniania i doboru urządzeń koniecznych do wykonania danej potraw/napoju oraz ich bezpiecznej obsługi.
Usługi gastronomiczne, Obsługa konsumenta – poznasz rodzaje bielizny i zastawy stołowej oraz sprzętu potrzebnych do obsługi konsumenta w gastronomii; nabędziesz umiejętność obsługi gościa z wykorzystaniem różnych technik i serwisów w zależności od rodzaju przyjęcia; nauczysz się sporządzać kalkulację dotyczącą danej imprezy gastronomicznej.
Zasady żywienia - będziesz posługiwać się zawodową terminologią, określisz znaczenie składników pokarmowych dla organizmu człowieka, przeanalizujesz procesy przemiany tych składników w organizmie, wykorzystasz tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych do obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów, potraw i posiłków, będziesz posługiwać się normami żywienia i modelowymi racjami pokarmowymi, aby planować i oceniać jadłospisy dla różnych grup ludności, określisz dobór różnych diet do chorób żywieniowo-zależnych i przeanalizujesz wady i zalety diet, w tym alternatywnych sposobów żywienia, np. wegetariańskich.
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem – poznasz rodzaje środków spożywczych, ich znaczenie i zastosowanie w gastronomii. Tematem tych zajęć będą również składniki żywności i ich znaczenie w produkcji gastronomicznej. Nauczysz się metod utrwalania żywności, różnych metod i technik obróbki kulinarnej oraz zdobędziesz wiedzę o sposobach i warunkach przechowywania żywności.
Organizacja produkcji gastronomicznej – poznasz stanowiska pracy w gastronomii, zasady planowania produkcji gastronomicznej. Poznasz urządzenia kontrolne stosowane w procesie produkcyjnym oraz zasady sporządzania zapotrzebowania i kalkulacji w gastronomii.
Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej – na tym przedmiocie nauczysz się planować żywienie dla określonych grup ludności, obliczać zapotrzebowanie na energie i składniki odżywcze oraz poznasz zasady stosowane przy układaniu jadłospisów.
Pracownia gastronomiczna - na tym przedmiocie w praktyce wykorzystasz wiedzę zdobytą na innych przedmiotach zawodowych. Podczas zajęć w pracowni poznasz sprzęt gastronomiczny, nauczysz się przyrządzać oraz serwować różne potrawy. Będziesz miał okazję brać udział w różnych akcjach kulinarnych organizowanych przez klasy gastronomiczne.
Działalność gospodarcza w gastronomii - poznasz zasady funkcjonowania przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej oraz uwarunkowania prawne, etyczne i ekologiczne w zakresie prowadzenia zarobkowej działalności gospodarczej. Zgłębisz zagadnienia dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem, marketingu, prawa pracy, rachunkowości i finansów, co pozwoli Ci swobodnie i bez obaw poruszać się w otaczającej przestrzeni gospodarczej zarówno w charakterze pracownika, jak i pracodawcy oraz przedsiębiorcy.
Praca po ukończeniu szkoły w:
- zakładach gastronomicznych otwartych i zamkniętych,
- gospodarstwach agroturystycznych,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- organizacjach ochrony konsumenta,
- a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarsko-gastronomicznych.
Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach technologii żywności uniwersytetów przyrodniczych oraz wielu innych kierunkach przyrodniczych.