Września
Technikum
Technikum nr 2 - I UG
Nazwa oddziału

 I UG

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • chemia

Przedmioty rozszerzone
  • biologia
  • chemia
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

 

Czas nauki: 5 lat

 

Praktyka zawodowa: 280 godzin, z tego w III klasie 140 godzin i w IV klasie 140 godzin.

 

Specjalista w zakresie:

oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania,

- sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,

- planowania i oceny żywienia,

- organizowania produkcji gastronomicznej,

- planowania i realizacji usług gastronomicznych.

 

Kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

 

Predyspozycje kandydata:

- miła aparycja, wysoka kultura osobista,

- otwartość i gościnność,

- uprzejmość i cierpliwość,

- wrażliwość estetyczna i smakowa, 

- sprawność manualna, kreatywność, 

- umiejętność współdziałania w zespole,

- podzielność uwagi, 

- umiejętność utrzymania porządku i higieny w czasie wykonywania zadań zawodowych.

 

Przedmioty zawodowe na tym kierunku to:

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii – poznasz zasady BHP i ppoż obowiązujące podczas sporządzania potraw i napojów; zagadnienia związane z higieną i kontrolą pracy oraz obowiązkami pracodawcy i pracownika; nabędziesz umiejętność rozróżniania i doboru urządzeń koniecznych do wykonania danej potraw/napoju oraz ich bezpiecznej obsługi.

Usługi gastronomiczne, Obsługa konsumenta – poznasz rodzaje bielizny i zastawy stołowej oraz sprzętu potrzebnych do obsługi konsumenta w gastronomii; nabędziesz umiejętność obsługi gościa z wykorzystaniem różnych technik i serwisów w zależności od rodzaju przyjęcia; nauczysz się sporządzać kalkulację dotyczącą danej imprezy gastronomicznej.

Zasady żywienia - będziesz posługiwać się zawodową terminologią, określisz znaczenie składników pokarmowych dla organizmu człowieka, przeanalizujesz procesy przemiany tych składników w organizmie, wykorzystasz tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych do obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów, potraw i posiłków, będziesz posługiwać się normami żywienia i modelowymi racjami pokarmowymi, aby planować i oceniać jadłospisy dla różnych grup ludności, określisz dobór różnych diet do chorób żywieniowo-zależnych i przeanalizujesz wady i zalety diet, w tym alternatywnych sposobów żywienia, np. wegetariańskich.

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem – poznasz rodzaje środków spożywczych, ich znaczenie i zastosowanie w gastronomii. Tematem tych zajęć będą również składniki żywności i ich znaczenie w produkcji gastronomicznej. Nauczysz się metod utrwalania żywności, różnych metod i technik obróbki kulinarnej oraz zdobędziesz wiedzę o sposobach i warunkach przechowywania żywności.

Organizacja produkcji gastronomicznej – poznasz stanowiska pracy w gastronomii, zasady planowania produkcji gastronomicznej. Poznasz urządzenia kontrolne stosowane w procesie produkcyjnym oraz zasady sporządzania zapotrzebowania i kalkulacji w gastronomii.

Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej – na tym przedmiocie nauczysz się planować żywienie dla określonych grup ludności, obliczać zapotrzebowanie na energie i składniki odżywcze oraz poznasz zasady stosowane przy układaniu jadłospisów.

Pracownia gastronomiczna - na tym przedmiocie w praktyce wykorzystasz wiedzę zdobytą na innych przedmiotach zawodowych. Podczas zajęć w pracowni poznasz sprzęt gastronomiczny, nauczysz się przyrządzać oraz serwować różne potrawy. Będziesz miał okazję brać udział w różnych akcjach kulinarnych organizowanych przez klasy gastronomiczne.

Działalność gospodarcza w gastronomii - poznasz zasady funkcjonowania przedsiębiorstw w gospodarce rynkowej oraz uwarunkowania prawne, etyczne i ekologiczne w zakresie prowadzenia zarobkowej działalności gospodarczej. Zgłębisz zagadnienia dotyczące zarządzania przedsiębiorstwem, marketingu, prawa pracy, rachunkowości i finansów, co pozwoli Ci swobodnie i bez obaw poruszać się w otaczającej przestrzeni gospodarczej zarówno w charakterze pracownika, jak i pracodawcy oraz przedsiębiorcy.

 

Praca po ukończeniu szkoły w:

- zakładach gastronomicznych otwartych i zamkniętych,

- gospodarstwach agroturystycznych,

- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,

- organizacjach ochrony konsumenta,

- a także samodzielne prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie usług hotelarsko-gastronomicznych.

 

Absolwent tego kierunku może kontynuować naukę na wydziałach technologii żywności uniwersytetów przyrodniczych oraz wielu innych kierunkach przyrodniczych.