Wejherowo
Technikum
Hipolit Technikum w PZS nr 2 Rumia - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • biologia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Dodatkowe wymagania

 Mieszkaniec powiatu wejherowskiego

Opis

Lubisz eksperymentować, a zmysł smaku to Twoja mocna strona? A może planujesz otworzyć własną firmę? Poznaj tajniki żywienia, najnowsze trendy sztuki kulinarnej . Pomogą Ci w tym praktyki zagraniczne oraz szkolenia z Mistrzami Kuchni.   

U nas nauczysz się:

  • klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
  • określać zasady prawidłowego żywienia swojego i potencjalnych klientów,
    w zależności od ich preferencji,
  • organizować i nadzorować obsługę konsumenta,
  • rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
  • oceniać jadłospisy i podejmować działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
  • obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne zgodne z najnowszymi trendami,
  • korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia,
  • opracowywać karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw,
  • przygotowywać oferty usług gastronomicznych,
  • dobierać metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.

Dlaczego warto wybrać Hipolita?

  • nowoczesne i zmodernizowane obiekty szkoły,
  • profesjonalna kadra dydaktyczna dająca gwarancję bardzo dobrego przygotowania do zawodu,
  • bardzo wysoki procent zdanych egzaminów zawodowych,
  • nowoczesne i bardzo dobrze wyposażone pracownie,
  • praktyki zawodowe w renomowanych hotelach,
  • wspólne gotowanie z wybitnymi szefami kuchni,
  • wycieczki na targi gastronomiczne oraz do popularnych  hoteli,
  • udział w konkursach organizowanych na szczeblu wojewódzkim 
    i ogólnopolskim,
  • możliwość udziału w praktykach zagranicznych Erasmus +.

http://www.hipolit.info/technikum/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych