- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Dodatkowe wymagania
-
Mieszkaniec powiatu wejherowskiego
- Opis
-
Lubisz eksperymentować, a zmysł smaku to Twoja mocna strona? A może planujesz otworzyć własną firmę? Poznaj tajniki żywienia, najnowsze trendy sztuki kulinarnej . Pomogą Ci w tym praktyki zagraniczne oraz szkolenia z Mistrzami Kuchni.
U nas nauczysz się:
- klasyfikować żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej,
- określać zasady prawidłowego żywienia swojego i potencjalnych klientów,
w zależności od ich preferencji, - organizować i nadzorować obsługę konsumenta,
- rozróżniać metody i techniki sporządzania potraw i napojów,
- oceniać jadłospisy i podejmować działania korygujące, przestrzegając zasad racjonalnego żywienia,
- obsługiwać maszyny i urządzenia gastronomiczne zgodne z najnowszymi trendami,
- korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania, rozliczania i oceny żywienia,
- opracowywać karty menu zawierające informacje dotyczące wartości odżywczej potraw,
- przygotowywać oferty usług gastronomicznych,
- dobierać metody i techniki obsługi do rodzaju usług gastronomicznych.
Dlaczego warto wybrać Hipolita?
- nowoczesne i zmodernizowane obiekty szkoły,
- profesjonalna kadra dydaktyczna dająca gwarancję bardzo dobrego przygotowania do zawodu,
- bardzo wysoki procent zdanych egzaminów zawodowych,
- nowoczesne i bardzo dobrze wyposażone pracownie,
- praktyki zawodowe w renomowanych hotelach,
- wspólne gotowanie z wybitnymi szefami kuchni,
- wycieczki na targi gastronomiczne oraz do popularnych hoteli,
- udział w konkursach organizowanych na szczeblu wojewódzkim
i ogólnopolskim, - możliwość udziału w praktykach zagranicznych Erasmus +.
http://www.hipolit.info/technikum/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych