- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych to zawód coraz częściej poszukiwany ze względu na zapotrzebowanie specjalistów ds. żywienia człowieka i organizacji usług gastronomicznych.
Kwalifikacje w zawodzie:
- Przygotowanie i wydawanie dań
- Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Czego nauczysz się wybierając ten zawód?- określać zasady prawidłowego żywienia w zależności do oczekiwań,
- planować, organizować, prowadzić działalność produkcyjną, handlową i rachunkową w zakładach gastronomicznych,
- sporządzać dekoracje i ekspedycje potraw i napojów,
- promować własne produkty i usługi oraz dbać o wizerunek zakładu gastronomicznego,
- stosować nowoczesne metody i techniki zarządzania, prowadzić obiekty zbiorowego żywienia.
Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny,
- projektowania i aranżacji wnętrz sal konsumpcyjnych,
- funkcjonalnego urządzenia zakładów gastronomicznych,
- sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
- organizowania imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- współpracy w zespole i komunikacji interpersonalnej,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- przyjmowania i realizacji zamówień na usługi gastronomiczne.
Kontynuacja nauki
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższone poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności, żywienia człowieka, dietetyka, hotelarstwo i turystyka, nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii oraz innych kierunkach pokrewnych.