Wałcz
Technikum
Technikum Zawodowe Nr 3 - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny ,  biologia

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych to zawód coraz częściej poszukiwany ze względu na zapotrzebowanie specjalistów ds. żywienia człowieka i organizacji usług gastronomicznych.

Kwalifikacje w zawodzie:

  • Przygotowanie i wydawanie dań
  • Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 


Czego nauczysz się wybierając ten zawód? 

  • określać zasady prawidłowego żywienia w zależności do oczekiwań, 
  • planować, organizować, prowadzić działalność produkcyjną, handlową i rachunkową w zakładach gastronomicznych,
  • sporządzać dekoracje i ekspedycje potraw i napojów,
  • promować własne produkty i usługi oraz dbać o wizerunek zakładu gastronomicznego,
  • stosować nowoczesne metody i techniki zarządzania, prowadzić obiekty zbiorowego żywienia.


Technik żywienia i usług gastronomicznych będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego i żywienia rodziny,
  • projektowania i aranżacji wnętrz sal konsumpcyjnych,
  • funkcjonalnego urządzenia zakładów gastronomicznych,
  • sporządzania potraw i napojów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • organizowania imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  • współpracy w zespole i komunikacji interpersonalnej,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • przyjmowania i realizacji zamówień na usługi gastronomiczne. 

 

Kontynuacja nauki

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą być podwyższone poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności, żywienia człowieka, dietetyka, hotelarstwo i turystyka, nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii oraz innych kierunkach pokrewnych.