- Nazwa oddziału
-
Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- technika
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
KUCHARZ – przygotowuje różne potrawy, ciasta, napoje i desery. Przechowuje żywność oraz wydaje potrawy i napoje. W wyniku zdobytego doświadczenia możeawansować na stanowisko szefa kuchni.Zawód kucharza wymaga specyficznych predyspozycji oraz kompetencji społecznych, szczególnie wysokiej odporności na stres i dużego obciążenia pracą fizyczną, odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności,
- sporządzania potraw i napojów,
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Typowymi miejscami pracy kucharza są:-wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwa prowadzącedziałalność gastronomiczną: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,-przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.JAK ZOSTAĆ UCZNIEM?Uczniem w zawodzie kucharz może zostać każdy, kto:-nie ukończył 18-go roku życia,-znajdzie możliwość nauczania praktycznego w branży gastronomicznej,-posiada dobry stan zdrowia,-nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania zawodu,-chce pracować w gastronomi.