Wałcz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 2 im. I Armii Wojska Polskiego - Kucharz
Nazwa oddziału

 Kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • technika
  • informatyka

Zawody

 Kucharz

Opis

KUCHARZ – przygotowuje różne potrawy, ciasta, napoje i desery. Przechowuje żywność oraz wydaje potrawy i napoje. W wyniku zdobytego doświadczenia może
awansować na stanowisko szefa kuchni.
Zawód kucharza wymaga specyficznych predyspozycji oraz kompetencji społecznych, szczególnie wysokiej odporności na stres i dużego obciążenia pracą fizyczną, odpowiedzialności i rzetelności, zdolności do współpracy w grupie oraz kreatywności.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
  • przechowywania żywności,
  • sporządzania potraw i napojów,
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Typowymi miejscami pracy kucharza są:
-wszelkiego rodzaju przedsiębiorstwa prowadzące
działalność gastronomiczną: restauracje, kawiarnie, hotelowe zakłady gastronomiczne, bary szybkiej obsługi, punkty małej gastronomii, jadłodajnie, gospody, zajazdy, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, szkoły, przedszkola, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy,
-przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych.
JAK ZOSTAĆ UCZNIEM?
Uczniem w zawodzie kucharz może zostać każdy, kto:
-nie ukończył 18-go roku życia,
-znajdzie możliwość nauczania praktycznego w branży gastronomicznej,
-posiada dobry stan zdrowia,
-nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania zawodu,
-chce pracować w gastronomi.