- Nazwa oddziału
-
1H technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Branża hotelarska jest obecnie jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających
się sektorów w polskiej gospodarce. Pozytywny trend w przychodach hoteli, który
utrzymuje się na rynku od kilku lat, jest wynikiem m.in.: rosnącego PKB oraz siły
nabywczej Polaków, a także znaczącej poprawy infrastruktury zarówno transportowej,
jak i konferencyjnej. To również rezultat widocznego wzrostu aktywności władz
lokalnych w promowaniu miast i regionów. Wzrost popytu na usługi hotelowe obserwuje
się zwłaszcza w segmentach „MICE” i „turystyka”. Dobra kondycja finansowa firm sprzyja organizowaniu konferencji i szkoleń, a poprawa statusu materialnego społeczeństwa wpływa na zmianę stylu życia i spędzania czasu wolnego Polaków. W odpowiedzi na te trendy powstają nowe hotele.
Hotelarz zajmuje się organizacją i świadczeniem usług noclegowych
i gastronomicznych oraz innych usług związanych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim.
Ustala zestaw oferowanych usług hotelarskich, sposób ich świadczenia oraz opracowuje politykę handlową. Współpracuje z innymi instytucjami oferującymi usługi hotelarskie oraz zbiera opinie o preferencjach klientów, analizuje oferty konkurencji i na bieżąco obserwuje rynek hotelarski. W tej pracy na pewno nie można popaść w rutynę – wynika to z nieustannie zmieniających się gości i konieczności zindywidualizowanego podejścia do ich potrzeb i wymagań.