- Nazwa oddziału
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Liczba miejsc
-
30
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Opis
-
Zakres obowiązków na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych to:
– układanie diet dopasowanych do potrzeb klientów;
– przyrządzaniem potraw, które będą zgodne z zasadami racjonalnego żywienia;
– przygotowywanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych;
– estetyczne podawanie potraw i napojów;
– obsługiwanie klientów;
– planowanie i kalkulowanie kosztów;
– sporządzanie zamówień;
– ocena jadłospisów pod względem ich kaloryczności.
Aby zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych – konieczne jest ukończenie szkoły ponadpodstawowej, w tym wypadku technikum żywienia i usług gastronomicznych.
W trakcie 5-letniej nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:
HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.
Oprócz kształcenia zawodowego w technikum żywienia i usług gastronomicznej odbywa się kształcenie ogólnokształcące z rozszerzeniem z języka angielskiego.
Miejsca odbywania praktyk
Uczniowie poszerzają swoje pasje i umiejętności podczas praktyk zawodowych w restauracjach i hotelach oraz podczas staży zagranicznych.
Praktyki zawodowe zgodnie z podstawą programową realizowane są w klasie III i IV w ciągu 4 tygodni.