Sztum
Technikum
Technikum w Dzierzgoniu - TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Nazwa oddziału

 TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

Liczba miejsc

 30

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Opis

Zakres obowiązków na stanowisku technika żywienia i usług gastronomicznych to:

– układanie diet dopasowanych do potrzeb klientów;

– przyrządzaniem potraw, które będą zgodne z zasadami racjonalnego żywienia;

– przygotowywanie napojów alkoholowych i bezalkoholowych;

– estetyczne podawanie potraw i napojów;

– obsługiwanie klientów;

– planowanie i kalkulowanie kosztów;

– sporządzanie zamówień;

– ocena jadłospisów pod względem ich kaloryczności.

Aby zostać technikiem żywienia i usług gastronomicznych – konieczne jest ukończenie szkoły ponadpodstawowej, w tym wypadku technikum żywienia i usług gastronomicznych.

W trakcie 5-letniej nauki uczeń zdobywa 2 kwalifikacje składające się na ten zawód:

HGT.02. Sporządzanie potraw i napojów 

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 

Kształcenie w ramach tych kwalifikacji zakończone jest egzaminem zawodowym. Pozytywna ocena z obu części egzaminu (pisemnej i praktycznej) umożliwia otrzymanie świadectwa potwierdzającego ww. kwalifikacje. Po ukończeniu szkoły i uzyskaniu wykształcenia średniego  otrzymasz też dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych.

Oprócz kształcenia zawodowego w technikum żywienia i usług gastronomicznej odbywa się kształcenie ogólnokształcące z rozszerzeniem z języka angielskiego.

Miejsca odbywania praktyk

Uczniowie poszerzają swoje pasje i umiejętności podczas praktyk zawodowych w restauracjach i hotelach oraz podczas staży zagranicznych.

Praktyki zawodowe zgodnie z podstawą programową realizowane są w klasie III i IV w ciągu 4 tygodni.