- Nazwa oddziału
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Dlaczego warto wybrać ten zawód?
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Kto powinien wybrać ten zawód?
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które są:
zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
kreatywne i operatywne w działaniu,
interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu,
mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
chcą awansować i rozwijać się,
lubią pracować w zespole.
Czego uczy się technik żywienia i usług gastronomicznych?
W trakcie nauki nauczysz się praktycznych umiejętności zawodowych:
przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów,
stosowania receptur gastronomicznych,
układania i oceny jadłospisów,
organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
stosowania technik nakrywania stołu,
współpracy w zespole,
obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych do przygotowywania i serwowania potraw,
przechowywania i utrwalania żywności,
języka obcego zawodowego.
Praktyczna nauka zawodu
Odbędziesz praktykę zawodową w renomowanych zakładach gastronomicznych w Polsce lub w krajach UE w ramach projektu Erasmus+
I co dalej…?
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę m.in. jako szef kuchni, manager zakładu gastronomicznego, doradca w zakresie prawidłowego żywienia, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych w::
restauracjach, kawiarniach i barach szybkiej obsługi,
zakładach gastronomicznych,
pensjonatach, domach wczasowych,
stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych,
firmach cateringowych,
zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych,
prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
Studia?
Absolwent może kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie, nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii, hotelarstwo i turystyka, organizacja i zarządzanie w gastronomii na różnych uczelniach.