Sandomierz
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Kelner
Nazwa oddziału

 Kelner

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka
  • wychowanie fizyczne

Zawody

 Kelner

Opis

Zawód: Kelner


Kwalifikacja: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

    Kelner - "arystokrata" wśród gastronomów. Kelner może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie kelner daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Kelner pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych kelnerów.


    Zawód kelner powinny wybrać osoby, które:

  • zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą;
  • lubią pracę z ludźmi;
  • cenią różnorodność i wyzwania;
  • chcą awansować;
  • rozwijać się;
  • są ciekawe świata.

    W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:

  • obsługi konsumenta;
  • przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych;
  • przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów;
  • stosowania technik nakrywania stołu;
  • współpracy w zespole;
  • komunikacji interpersonalnej;
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

    Kształcenie praktyczne: w klasie I jeden dzień w tygodniu, w klasie II i III - dwa dni w tygodniu - organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych lub w restauracjach pod kierunkiem nauczyciela.

    Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.