- Nazwa oddziału
-
Kelner
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- wychowanie fizyczne
- Zawody
-
Kelner
- Opis
-
Zawód: Kelner
Kwalifikacja: HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner - "arystokrata" wśród gastronomów. Kelner może dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach. Praca w zawodzie kelner daje możliwość szybkiego awansu w hierarchii zawodowej. Kelner pracuje w ciągłym kontakcie z ludźmi, poznaje zwyczaje i kulturę różnych narodów, pogłębia umiejętności językowe. Fachowa obsługa ma ogromny wpływ na renomę zakładu gastronomicznego, dlatego też właściciele restauracji wciąż poszukują profesjonalnych kelnerów.
Zawód kelner powinny wybrać osoby, które:
- zainteresowane są pracą w renomowanych restauracjach i hotelach w Polsce i za granicą;
- lubią pracę z ludźmi;
- cenią różnorodność i wyzwania;
- chcą awansować;
- rozwijać się;
- są ciekawe świata.
W trakcie nauki uczeń nabędzie umiejętności:
- obsługi konsumenta;
- przygotowania sal okolicznościowych i konferencyjnych;
- przygotowywania i dekoracji potraw oraz napojów;
- stosowania technik nakrywania stołu;
- współpracy w zespole;
- komunikacji interpersonalnej;
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Kształcenie praktyczne: w klasie I jeden dzień w tygodniu, w klasie II i III - dwa dni w tygodniu - organizuje szkoła we własnych warsztatach szkolnych lub w restauracjach pod kierunkiem nauczyciela.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.