Sandomierz
Technikum
Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka
  • wychowanie fizyczne

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Zawód: Technik żywienia i usług gastronomicznych

    W pięcioletnim cyklu kształcenia uczeń zdobywa wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnokształcących (w tym dwóch języków obcych) oraz zawodowych.

    Uczniowie będący na tym kierunku uczą się urządzać zakłady gastronomiczne, układać diety, umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta.

    W trakcie kształcenia uczniowie praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas ośmiotygodniowych praktyk w restauracjach i hotelach w Polsce oraz za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.


    Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.


    Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę we wszystkich typach zakładów gastronomicznych oraz prowadzić własną działalność gospodarczą.

    Miejsca zatrudnienia absolwenta:

  • obiekty zbiorowego wyżywienia,

  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością,

  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym,

  • organizacje ochrony konsumenta oraz obiekty zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwa domowe,

  • samodzielna działalność gospodarcza w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.