Sandomierz
Technikum
Technikum Nr 2 w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich im. Komisji Edukacji Narodowej - Technik hotelarstwa
Nazwa oddziału

 Technik hotelarstwa

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • plastyka
  • wychowanie fizyczne

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik hotelarstwa

Opis

Zawód: Technik hotelarstwa

    W pięcioletnim cyklu kształcenia uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych jak rezerwacja usług hotelarskich, obsługa konsumenta, pracownia informatyczna w hotelarstwie, marketing w hotelarstwie.

    W programie kształcenia przewiduje się intensywną naukę języków obcych: języka angielskiego i niemieckiego.

    W trakcie kształcenia uczniowie odbywają zajęcia praktyczne w odpowiednio wyposażonej pracowni hotelarskiej, a praktyczne szlify zawodowe zdobywają podczas praktyk w hotelach w Polsce i za granicą – np. Grecja, Włochy, Portugalia, Hiszpania.

    Efektem kształcenia będzie uzyskanie tytułu technika z zakresu dwóch kwalifikacji:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie,

HGT.06. Realizacja usług w recepcji.

    Po ukończeniu szkoły uczniowie mogą kontynuować naukę na studiach lub podjąć pracę w hotelach, biurach turystycznych, w organizowaniu nowych form usług turystycznych (np. agroturystyka) oraz w zakładach gastronomicznych.

    Absolwent może pracować jako:

  • technik hotelarstwa,

  • organizator usług cateringowych,

  • sekretarka, pracownik biurowy,

  • kasjer walutowy,

  • pracownik biura podróży, pracownik informacji turystycznej,

  • recepcjonista, inspektor piętra hotelowego, bufetowy (barman), pokojowa,

  • steward, stewardessa,

  • pilot wycieczek, przewodnik turystyczny górski, przewodnik turystyczny miejski, przewodnik turystyczny terenowy.