- Nazwa oddziału
-
Pracownik pomocniczy gastronomii
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- Zawody
-
Pracownik pomocniczy gastronomii
- Opis
-
Zawód: Pracownik pomocniczy gastronomii
Kwalifikacja: HGT.04. - Wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne
Zawód ten jest adresowany jest dla uczniów z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim.
Nauka w tym zawodzie trwa 3 lata i polega na:
wykonywaniu czynności porządkowych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne,
realizowaniu prac związanych z przechowywaniem żywności,
wykonywaniu prac pomocniczych związanych ze sporządzaniem potraw i napojów bezalkoholowych,
wykonywaniu prac pomocniczych związanych z obsługą gości, wykonywaniu czynności pomocniczych związanych z ekspedycją potraw i napojów bezalkoholowych,
wspomaganiu innych pracowników zakładów gastronomicznych przy wykonywaniu rozmaitych czynności.
Ciekawa praca:
Absolwent tego kierunku może być zatrudniony jako pomocnik w kuchni restauracyjnej, hotelowej, szkolnej lub w ośrodku wypoczynkowym - we wszystkich obiektach, które świadczą usługi gastronomiczne. Oprócz tego, umiejętności, które nabędzie są niezwykle przydatne w codziennym życiu.