- Nazwa oddziału
-
Cukiernik
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- plastyka
- Zawody
-
Cukiernik
- Opis
-
Zawód: Cukiernik
Kwalifikacja: SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne.Program nauczania obejmuje:- przedmioty ogólnokształcące zgodne z ramowym planem nauczania w branżowej szkole I stopnia;
- przedmioty zawodowe: technologia produkcji cukierniczej, wyposażenie zakładów cukierniczych, język angielski w cukiernictwie;
- kształcenie zawodowe w 60% to kształcenie praktyczne;
- w trakcie procesu kształcenia uczniowie są przygotowywani do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe w zawodzie cukiernik.
Jeśli pasjonuje Cię żywność słodka, pyszna i piękna – to zawód dla Ciebie!Nauczysz się:- wypiekać smaczne i oryginalne torty, ciasta i ciasteczka;
- tworzyć artystyczne dekoracje z czekolady, marcepana i karmelu;
- łączyć nowoczesne technologie i trendy z tradycją.
Czekają na ciebie atrakcyjne miejsca pracy:- w zakładach cukierniczych i piekarsko-ciastkarskich;
- w restauracjach, kawiarniach, hotelach – w działach deserowni;
- w zakładach wytwarzających półprodukty cukiernicze.
Będziesz przygotowany również do prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
Absolwenci szkoły branżowej I stopnia mogą kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.