- Nazwa oddziału
- 
                Technik Technologii Żywności 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
    
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - chemia
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język obcy nowożytny lub biologia lub chemia
 
- Zawody
- 
                            Technik technologii żywności 
- Opis
- 
                    Technik technologii żywności pozna tajniki produkcji artykułów spożywczych, dowie się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania. Zdobędzie niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących. Nauczy się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów. Technik technologii żywności potrafi: - wytwarzać wyroby cukiernicze, piekarski, wędliniarskie;
- opracowywać receptury żywnościowe;
- wykorzystać nowoczesne i tradycyjne techniki i technologie produkcji żywności;
- planować i nadzorować procesy produkcji żywności;
- prowadzić badania i próby przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych;
- zastosować język obcy zawodowy;
- stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.