- Nazwa oddziału
 - 
                
Technik Hotelarstwa
 - Cykl kształcenia
 - 
                        
5
 - Języki obce
 - 


                     - Przedmioty punktowane
 - 
                            
obowiązkowe
- język polski
 - matematyka
 
dodatkowe
- język obcy nowożytny
 
- geografia
 
 - Przedmioty rozszerzone
 - 
                        
- język obcy nowożytny lub geografia
 
 - Zawody
 - 
                            
Technik hotelarstwa
 - Opis
 - 
                    
Ucząc się zawodu technik hotelarstwa nabywa się umiejętności związanych z organizacją, świadczeniem usług noclegowych i gastronomicznych oraz innych usług połączonych z pobytem gościa w obiekcie hotelarskim. Zdobyte umiejętności pozwalają na sprawne ustalenie zestawu oferowanych usług hotelarskich, sposobu ich świadczenia oraz opracowanie polityki handlowej.
Technik hotelarstwa potrafi:
- klasyfikować obiekty hotelarskie i noclegowe oraz usługi hotelarskie;
 - wykonywać prace związane z utrzymaniem czystości i porządku w jednostkach mieszkalnych;
 - przygotowywać śniadania hotelowe i świadczyć room service na zamówienie gościa;
 - obsługiwać seminaria/konferencje w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
 - realizować zamówienie gościa na usługi dodatkowe;
 - przygotowywać oferty hotelowe zgodnie z potrzebami gości;
 - dokonywać rezerwacji usług hotelarskich, wykorzystując systemy rezerwacyjne, obsługiwać gości w recepcji;
 - rozliczać koszty pobytu gości zgodnie z procedurami w obiekcie świadczącym usługi hotelarski;
 - stosować w pracy zasady kultury i etyki oraz komunikacji interpersonalnej.