- Nazwa oddziału
-
B1C - kelner
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- geografia
- informatyka
- Zawody
-
Kelner
- Opis
-
ZAWÓD KELNER
Na tym kierunku nauczysz się profesjonalnej obsługi klientów lokalu od momentu ich wejścia aż do opuszczenia go oraz przygotowania i przedstawienia rachunku
i przyjęcia zapłaty. Poznasz zasady sprawowania ciągłego nadzoru nad klientami
i reagowanie na każde wezwanie. Będziesz wiedział jak przygotować lokal do przyjęcia gości (zadbanie o odpowiedni wystrój, dostosowany do okoliczności, nakrywanie do stołu, dbanie o czystość zastawy i sztućców). Praca kelnera to także sporządzanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego, nadzór nad jakością podawanych potraw i natychmiastowe usuwanie niepotrzebnych naczyń ze stołów, a podczas obsługi przyjęć roznoszenie napojów i przekąsek i dbanie o właściwą temperaturę potraw.W toku nauki wzbogacisz też swoja wiedzę i umiejętności w zakresie posługiwania się językiem obcym w sytuacjach zawodowych.
Jako absolwent możesz podejmować pracę w zakładach gastronomicznych, obiektach hotelarskich oraz firmach cateringowych.