- Nazwa oddziału
-
1aż-Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- biologia lub geografia lub język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technikum Gastronomiczne
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Technik żywienia i usług gastronomicznych” uczeń musi:
1. Ukończyć szkołę
2. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i wydawanie dań”
3. Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”
Nauka trwa 5 lat.
Program nauki obejmuje:- przedmioty ogólnokształcące (w tym: plastyka),
- przedmioty zawodowe o charakterze teoretycznym i praktycznym,
- Języki obce: język angielski na poziomie rozszerzonym (pierwszy język obcy), oraz do wyboru język niemiecki lub język francuski (jako drugi język obcy)
- jeden przedmiot realizowany na poziomie rozszerzonym do wyboru - geografia lub biologia,
- praktyki zawodowe realizowane w renomowanych zakładach gastronomicznych,
- zajęcia praktyczne.