- Nazwa oddziału
-
1M Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Opis
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
Technik przetwórstwa mleczarskiego w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego to klasa patronacka firmy Hochland. Zawód ten daje nadzór nad powierzonym odcinkiem produkcji artykułów mleczarskich, rozliczenia produkcji, opracowywaniu nowych wyrobów i technologii. Absolwent technikum przetwórstwa mleczarskiego powinien być przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: wytwarzania wyrobów mleczarskich, obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów mleczarskich, planowania procesu technologicznego produkcji wyrobów mleczarskich, oceniania jakości gotowego wyrobu mleczarskiego na podstawie przeprowadzonych badań laboratoryjnych i dokumentacji monitorującej parametry technologiczne.