- Nazwa oddziału
-
IbTH - technik hotelarstwa
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik hotelarstwa
- Opis
-
Wewnętrzne podania o przyjęcie:
Technikum (Ia - TL) - technik hotelarstwa - http://www.zsmosina.powiat.poznan.pl/rekrutacja/podania/technikum_sp.pdfOświadczenie w sprawie lekcji religii albo etyki oraz wychowania do życia w rodzinie - http://zsmosina.powiat.poznan.pl/rekrutacja/podania/oswiadczenie_religia_etyka_wdz.pdf
Oddział technikum hotelarstwa - to kierunek dla osób ambitnych, potrafiących nawiązywać kontakty z ludźmi. Zawód z przyszłością, wymagający odpowiedzialności i umiejętności organizacyjnych.Technik hotelarstwa:- planuje, organizuje, oferuje, koordynuje oraz wykonuje usługi hotelarskie w obiekcie hotelarskim i innych obiektach, w których świadczone są usługi hotelarskie;
- przyjmuje rezerwację usług, ustala zakres zamówionych usług, sposób ich świadczenia oraz formę zapłaty;
- przyjmuje gości w obiekcie, kompleksowo ich obsługuje w trakcie pobytu, wykwaterowuje z obiektu, rozlicza koszty pobytu gości oraz przyjmuje należność;
- obsługuje również gości o specjalnym znaczeniu – typu VIP, CIP, gości niepełnosprawnych;
- organizuje i oferuje usługi dodatkowe: konferencyjne, turystyczne, rekreacyjno-sportowe, typu Wellness i SPA oraz okolicznościowe na specjalne zamówienie;
- prowadzi korespondencję z odbiorcami usług hotelarskich oraz obsługuje sprzęt biurowy, korzysta z komputerowych programów użytkowych i hotelowych;
- promuje oferowane usługi z wykorzystaniem różnorodnych form reklamy, sprzedaży osobistej, promocji sprzedaży oraz technik z zakresu public relations;
- współpracuje z innymi podmiotami oferującymi usługi hotelarskie, analizuje oferty konkurencji, obserwuje rynek hotelarski oraz zbiera opinie o preferencjach gości;
- prowadzi dokumentację eksploatacyjną obiektu hotelarskiego, oblicza i interpretuje wskaźniki wykorzystania bazy hotelowej oraz wskaźniki sprzedaży i opłacalności prowadzonej działalności. Utrzymuje czystość i porządek w obiekcie hotelarskim;
- przygotowuje i podaje śniadania;
- przestrzega zasad ergonomii, przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, sanitarno-epidemiologicznych oraz przeciwpożarowych podczas wykonywanych zadań zawodowych.
Cykl kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa obejmuje 5 lat.
Program nauczania obok przedmiotów ogólnokształcących, przygotowujących do egzaminu maturalnego, obejmuje przedmioty zawodowe i ośmiotygodniowe praktyki zawodowe, które przygotowują do uzyskania tytułu technika logistyka. W tym celu uczeń przystępuje do egzaminów potwierdzających umiejętności w kwalifikacjach:
- HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
- HGT.06. Realizacja usług w recepcji.
Absolwent naszej szkoły w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do realizacji wszystkich czynności związanych z fachowa i kompleksową obsługą gości hotelowych. Potrafi zorganizować pracę zakładu hotelarskiego, odpowiednią pod względem jakości obsługę, współpracę z biurami podróży, gromadzenie informacji i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich dla potrzeb różnorakich organizacji i stowarzyszeń.Typowe miejsca pracy dla technika hotelarstwa:- obiekty bazy noclegowej takie jak: zakłady hotelarskie, ośrodki wypoczynkowe, zakłady uzdrowiskowe, pensjonaty, zajazdy, gościńce, schroniska, kwatery prywatne i inne,
- współczesna baza ruchoma: promowa, żeglugowa, kolejowa, lotnicza, rotele, seatele, aguatele, flytele i inne,
- organy administracji samorządowej, zajmujące się usługami hotelarskimi,
- branżowe organizacje i stowarzyszenia.