- Nazwa oddziału
-
D Dietetyczna FIT
- Cykl kształcenia
-
4
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- biologia
- geografia
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia
- biologia
- język angielski
- Opis
-
1D Dietetyczna FIT
- Przedmioty rozszerzone:
1) Geografia
W ramach zajęć oferujemy:
· rzetelne przygotowanie do egzaminu maturalnego
· wycieczki przedmiotowe
· wycieczki krajoznawczo –turystyczne
· nowoczesne nauczanie z wykorzystaniem multimediów
· udział w szkolnych i międzyszkolnych projektach edukacyjnych
· rozwijanie zainteresowań geograficznych
· udział w wykładach organizowanych na Wydziale Nauk Geograficznych i Geologicznych UAM
· udział w warsztatach organizowanych przez pracowników wyższych uczelni
2) Biologia:
· od wielu lat współpracujemy z organizacjami zajmującymi się edukacją prozdrowotną i proekologiczną np.: Drużyną Szpiku, Regionalnym Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa, Sanepidem, Polskim Towarzystwem Opieki Paliatywnej czy Polskim Czerwonym Krzyżem.
· oferujemy w ramach rozszerzonego programu biologii zajęcia terenowe w Ogrodzie Botanicznym, Palmiarni, Wielkopolskim Parku Narodowym, Poznańskich Ogrodach Zoologicznych, a także w poznańskich ośrodkach badawczych, wycieczki dydaktyczne i zajęcia edukacyjne w terenie.
· zapewniamy przygotowanie do konkursów i olimpiad przedmiotowych, organizowanie sesji naukowych pod kierunkiem nauczycieli, z udziałem przedstawicieli poznańskich ośrodków naukowych, udział w prelekcjach i warsztatach
3) Język angielski
· rzetelne przygotowanie do egzaminu maturalnego
· nauczanie przez multimedia
· przygotowanie do udziału w Olimpiadzie oraz konkursach wiedzy
· udział w wycieczkach edukacyjnych
· udział w projektach edukacyjnych
· możliwość udziału w wymianach międzynarodowych
- Przedmioty uzupełniające:
1) Trening personalny z elementami dietetyki (program autorski)
2) Elementy chemii żywności (program autorski)
Kształtowanie zainteresowań i zdolności w zakresie takich zagadnień jak:
· znaczenie żywienia w sporcie
· energia a wydolność organizmu ludzkiego przed, podczas i po treningu
· piramida zdrowego żywienia
· suplementacja zdrowego człowieka
· żywienie w treningach i podczas zawodów
· utrata i przyrost masy ciała
· przepisy
· trening indywidualny
· trening zdrowotny
· trening sportowy
· trening oparty na funkcjonalnym ruchu
· hartowanie kondycji, wzmocnienie mięśni oraz kształtowanie atletycznej sylwetki
· diagnostyka funkcjonalna
· indywidualny dobór środków treningowych
· właściwy odpoczynek i regeneracja
· indywidualny dobór ćwiczeń rozciągających mięśnie
· podstawowe zagadnienia związane z chemią żywności – składniki żywności i ich wpływ na organizm
· wykrywanie składników żywności
· interpretacja oraz analiza składu masy ciała w kontekście praktycznym
Stosowane formy zajęć:
· lekcje multimedialne: filmy i prezentacje realizujące zagadnienia związane z dietetyką
· wdrażanie do samodzielnej nauki
· konferencje tematyczne związane z zagadnieniem żywienia człowieka
· zajęcia praktyczne: przygotowywanie podstawowych potraw
· możliwy udział w Międzynarodowych Targach Poznańskich: targi gastronomiczne i sportowe
· rozwijanie indywidualnych zainteresowań
· lekcje multimedialne – filmy i prezentacje realizujące zagadnienia związane z treningiem
· warsztaty z wykorzystaniem poznanych elementów treningu
· konferencje tematyczne
· zajęcia praktyczne
· wizytacja doświadczonych trenerów
- Języki obce:
· I język: angielski jako kontynuacja nauki ze szkoły podstawowej (przedmiot rozszerzony)
· II język: niemiecki lub język rosyjski nauczany od podstaw.
- Kierunki studiów, do których przygotowuje profil, to m. in.:
· wychowanie fizyczne
· sport
· dietetyka
· animacje sportowe osób 50 plus
· turystyka
· turystyka i rekreacja
· geografia
· biologia
· biotechnologia