- Nazwa oddziału
- 
                Ib technik hotelarstwa 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - geografia
 - język obcy nowożytny
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik hotelarstwa 
- Opis
- 
                    Jeśli chcesz zdobyć zawód cieszący się dużym zapotrzebowaniem na rynku pracy, lubisz pracę z ludźmi, jesteś otwarty i komunikatywny – rozpocznij naukę w technikum hotelarskim. Do podstawowych zadań zawodowych wykonywanych przez technika hotelarstwa należą wszystkie czynności związane z fachową i kompleksową obsługą gościa hotelowego (recepcja, służba pięter, gastronomia), ponadto zbieranie i gromadzenie informacji, kreowanie rozwoju i planowanie różnego rodzaju usług hotelarskich. Niezbędną wiedzę i umiejętności zdobędziesz podczas zajęć z przedmiotów zawodowych m.in.: podstawy hotelarstwa, obsługa informatyczna w hotelarstwie, obsługa konsumenta, obsługa gości w recepcji, przygotowywanie i podawanie śniadań. Większość z tych zajęć realizowana jest w pracowni hotelarskiej. Wybierając ten kierunek będziesz miał możliwość uczestniczyć w wycieczkach nie tylko do wysokiej klasy hoteli, ale również do innych obiektów hotelarskich np. pensjonatów, hosteli, ośrodków wczasowych lub na targi hotelarskie, itp. W trakcie 5-letniego cyklu nauczania będziesz dwukrotnie odbywał praktykę zawodową w klasie III i IV w wymiarze 4 tygodnie (140 godzin) każda. Masz do wyboru szereg obiektów hotelarskich w okolicy twego miejsca zamieszkania lub w Poznaniu, co daje możliwość zdobycia cennych i przydatnych doświadczeń. W przypadku problemów ze znalezieniem miejsca praktyki, możesz liczyć na pomoc szkoły! W trakcie pięcioletniej edukacji przygotowujesz się do zdania matury oraz uzyskania dwóch kwalifikacji: · kwalifikacja HGT.03 „Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie” – egzamin odbywa się pod koniec klasy III. · kwalifikacja HGT.06 „Realizacja usług w recepcji” – egzamin odbywa się w połowie klasy V. Po ukończeniu technikum możesz znaleźć pracę jako recepcjonista, kelner, barman, animator, steward, pokojowa w różnego typu obiektach bazy noclegowej, tj. hotelach, motelach, pensjonatach, centrach konferencyjnych, zajazdach, gościńcach, sanatoriach czy ośrodkach wczasowych w kraju lub za granicą; jak również we współczesnej bazie ruchomej np. promowej, kolejowej, lotniczej. Możesz także podjąć pracę w biurach podróży, agencjach turystycznych, firmach cateringowych, w organach administracji samorządowej zajmujących się usługami hotelarskimi, a także w stowarzyszeniach i organizacjach branżowych. Ponadto możesz rozpocząć własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług noclegowych. Zdobyta wiedza ułatwi Ci studia na kierunkach hotelarskich prowadzonych na wielu uczelniach wyższych. W oddziale technikum hotelarstwa kształcenie teoretyczne i praktyczne wspomagane i rozszerzane jest poprzez udział w wycieczkach zawodowych, w projektach edukacyjnych i praktykach zawodowych realizowanych w kraju i za granicą.