- Nazwa oddziału
-
Technik Przetwórstwa Mleczarskiego
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny , drugi język obcy nowożytny (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- biologia
- Przedmioty rozszerzone
-
- język obcy nowożytny
- biologia
- chemia
- Zawody
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego
- Opis
-
Technik przetwórstwa mleczarskiego zajmuje się organizacją procesu wytwarzania wyrobów mleczarskich, ich produkcją i magazynowaniem przy użyciu maszyn i urządzeń. w procesie kształcenia zdobywa niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących.
Technik przetwórstwa mleczarskiego potrafi:
- dobierać i przygotowywać surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów mleczarskich;
- planować, przygotowywać i prowadzić produkcję wyrobów mleczarskich zgodnie z przepisami prawa dotyczącymi produkcji wyrobów spożywczych;
- obsługiwać maszyny i urządzenia, środki transportu wewnętrznego, aparaturę kontrolno-pomiarową, stosowane w produkcji wyrobów spożywczych;
- monitorować i podejmować działania korygujące w procesie produkcji wyrobów mleczarskich pod kątem zgodności z systemami zarządzania jakością;
- posługiwać się dokumentacją techniczno-technologiczną i normami w produkcji wyrobów spożywczych;
- wykonywać badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów mleczarskich;
- planować zagospodarowanie produktów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych przemysłu mleczarskiego.