Branżowa Szkoła I stopnia Nr 3 kształci w zawodzie „Kucharz”.
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Kucharz” uczeń musi:
- Ukończyć szkołę
- Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w
zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i
wydawanie dań”
Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest
możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
W bieżącym roku
szkolnym wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne
zostały wyposażone w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej
wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje
realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie
urządzeniach, w komfortowych warunkach - pracownie posiadają
klimatyzację.
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Branżowej Szkoły I stopnia Nr 3 w zawodzie "Kucharz" mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą też prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia.
I ak "Kucharz" praktyczna nauka zawodu w Warsztatach szkolnych
I bk "Kucharz" praktyczna nauka zawodu w zakładach pracy (młodociani pracownicy)
Nasza szkoła ma ponad stuletnią historię. Wiele wydarzyło się przez ten okres czasu:
1899 – rok powstania naszej szkoły, otwarcie „Szkoły Przemysłowej i Gospodarstwa Domowego” - tak w nazwie jak i nauczanych przedmiotach pojawia się wyraźny jej charakter.
1919 – szkoła otrzymała nazwę „Państwowa Szkoła Handlowa i Przemysłowa Żeńska”
1937 – Państwowe Liceum Gospodarcze
1939 – 1945 – zajęcie szkoły przez okupanta hitlerowskiego
1945 – Liceum Gospodarcze
1950 – Zasadnicza Szkoła Gastronomiczna i Technikum Gastronomiczne
1953 – 67 – Szkoła korzystała z gościnności szkół przy ul. Śniadeckich i przy ul. Jarochowskiego
1967 – 11 grudnia - szkoła otrzymała gmach przy ul. Podkomorskiej 49
1973 – nadanie szkole imienia Karola Libelta – wybitnego Wielkopolanina
1975 – 30 sierpnia – tworzy się Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”
- Mateusz Kokot 2008 – II miejsce
- Marek Dziedzic 2009 – III miejsce
- Maciej Guzowski 2010 – VIII miejsce
- Klaudia Jankowska 2014 – V miejsce
- Klaudia Jankowska 2015 – I miejsce
- Stanisław Górka 2015 - III miejsce
- Łukasz Daszyński 2016 - I miejsce
- Klaudia Miodowicz 2018 - I miejsce
- Aleksandra Klóska 2018 - II miejsce
- Aleks Rogacki 2019 - II miejsce
Primerba Cup 2016
- · Łukasz Daszyński i Klaudia Jankowska I miejsce
IX Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych 2017 „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017”
- · Grand Prix dla Zespołu Szkół Gastronomicznych
- · Aleksandra Klóska, Kinga Grypczyńska II miejsce
III Ogólnopolska Olimpiada Kawy 2017
- · Alicja Wantowska I miejsce
Ogólnopolski Konkurs Barmański Monin Cup Junior
- Anna Frąckowiak 2017 - III miejsce
- Anna Frąckowiak 2018 - IV miejsce
- Milena Wysocka 2019 - I miejsce
II Ogólnopolski Konkurs
Kulinarny 2018
- Natalia Bosacka II miejsce
Staż w Barcelonie – „Hisop” z gwiazdką Michelin
Możliwość realizacji praktycznej nauki zawodu w Warsztatach Szkolnych ZSG lub u pracodawców (w zakładach pracy - status młodocianego pracownika) - decyzja należy do kandydata.