Technikum Gastronomiczne kształci w zawodzie „Technik żywienia i usług gastronomicznych”.
Aby uzyskać tytuł zawodowy „Technik żywienia i usług gastronomicznych” uczeń musi:
- Ukończyć szkołę
- Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w
zawodzie HGT.02 „Przygotowanie i
wydawanie dań”
- Zdać egzamin potwierdzający kwalifikację w zawodzie HGT.12 „Organizacja żywienia i usług gastronomicznych”
Uzupełnieniem palety zdobywanych przez uczniów umiejętności jest możliwość specjalizacji. Uczniowie mają do wyboru następujące specjalizacje:
- dietetyka
- baristyka
- barmaństwo z miksologią
Wszystkie pracownie technologiczne oraz warsztaty szkolne wyposażone są w najnowocześniejszy sprzęt specjalistyczny o łącznej wartości 960 000 zł (zajrzyj do Galerii zdjęć), co gwarantuje realizację zajęć na współcześnie wymaganych na całym świecie urządzeniach, w komfortowych warunkach - pracownie posiadają klimatyzację.
Perspektywy zawodowe:
Absolwenci Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podjąć pracę we wszystkich typach usług hotelarsko-gastronomicznych: w hotelach, pensjonatach, restauracjach, ośrodkach wczasowych, na promach itp. Mogą prowadzić własną działalność gospodarczą lub kontynuować naukę na wybranych kierunkach studiów np. dietetyka.
Nasza szkoła ma ponad stuletnią historię. Wiele wydarzyło się przez ten okres czasu:
1899 – rok powstania naszej szkoły, otwarcie „Szkoły Przemysłowej i Gospodarstwa Domowego” - tak w nazwie jak i nauczanych przedmiotach pojawia się wyraźny jej charakter.
1919 – szkoła otrzymała nazwę „Państwowa Szkoła Handlowa i Przemysłowa Żeńska”
1937 – Państwowe Liceum Gospodarcze
1939 – 1945 – zajęcie szkoły przez okupanta hitlerowskiego
1945 – Liceum Gospodarcze
1950 – Zasadnicza Szkoła Gastronomiczna i Technikum Gastronomiczne
1953 – 67 – Szkoła korzystała z gościnności szkół przy ul. Śniadeckich i przy ul. Jarochowskiego
1967 – 11 grudnia - szkoła otrzymała gmach przy ul. Podkomorskiej 49
1973 – nadanie szkole imienia Karola Libelta – wybitnego Wielkopolanina
1975 – 30 sierpnia – tworzy się Zespół Szkół Gastronomicznych im. K. Libelta
Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”
- Mateusz Kokot 2008 – II miejsce
- Marek Dziedzic 2009 – III miejsce
- Maciej Guzowski 2010 – VIII miejsce
- Klaudia Jankowska 2014 – V miejsce
- Klaudia Jankowska 2015 – I miejsce
- Stanisław Górka 2015 - III miejsce
- Łukasz Daszyński 2016 - I miejsce
- Klaudia Miodowicz 2018 - I miejsce
- Aleksandra Klóska 2018 - II miejsce
- Aleks Rogacki 2019 - II miejsce
Primerba Cup 2016
- · Łukasz Daszyński i Klaudia Jankowska I miejsce
IX Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych 2017 „Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017”
- · Grand Prix dla Zespołu Szkół Gastronomicznych
- · Aleksandra Klóska, Kinga Grypczyńska II miejsce
III Ogólnopolska Olimpiada Kawy 2017
- · Alicja Wantowska I miejsce
Ogólnopolski Konkurs Barmański Monin Cup Junior
- Anna Frąckowiak 2017 - III miejsce
- Anna Frąckowiak 2018 - IV miejsce
- Milena Wysocka 2019 - I miejsce
II Ogólnopolski Konkurs
Kulinarny 2018
- Natalia Bosacka II miejsce
Staż w Barcelonie – „Hisop” z gwiazdką Michelin
Współpraca z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu. Na mocy porozumienia Szkoła objęta jest opieką dydaktyczno-naukową w następujących formach:
- organizowanie zajęć dla uczniów Szkoły
- umożliwienie udziału uczniów Szkoły w zajęciach warsztatowych organizowanych w Uczelni
- nadzór merytoryczny pracowników i doktorantów Uczelni w prowadzeniu badań i pisaniu prac konkursowych np. Olimpiada Biologiczna, Ekologiczna itd.