- Nazwa oddziału
- 
                1 TUG - technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - informatyka
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik żywienia i usług gastronomicznych 
- Opis
- 
                    Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie: - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 
 Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom. Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych i hotelach, a także prowadzić własną firmę. W trakcie kształcenia uczniowie odbywają liczne warsztaty ze znanymi osobami ze świata gastronomii. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie potrafił: - sporządzić potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
- prawidłowo układać jadłospisy, również dla osób ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi;
- funkcjonalnie i estetycznie aranżować stoły;
- organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe;
- wykonać usługi gastronomiczne.
 W trakcie kształcenia uczniowie realizują praktyki zawodowe w znanych restauracjach i hotelach oraz w ramach programu Erasmus+. Kandydat jest zobowiązany dostarczyć zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania i pobierania praktycznej nauki zawodu. Przykładowe firmy i instytucje, w których odbywają się praktyki szkolne: B&B Hotel Łódź Centrum Boogie Cafe & Bistro Folwark Restauracja & Hotel Zgierz Hampton by Hilton Łódź Hotel 500 Hotel Rout One Zgierz Pojedli Popili Zgierz Puro Hotel Łodź Stacja Nowa Gdynia Twerna Pepe Verde Vienna House by Wyndham Andel’s Łódź 
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań