- Nazwa oddziału
-
1 TUG - technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania różnych zadań zawodowych, zarówno dotyczących planowania produkcji, jak i świadczenia usług żywieniowych konsumentom.
Osoba będąca z wykształcenia technikiem żywienia i usług gastronomicznych może podjąć pracę w restauracjach, kawiarniach, pensjonatach, domach wczasowych i hotelach, a także prowadzić własną firmę.
W trakcie kształcenia uczniowie odbywają liczne warsztaty ze znanymi osobami ze świata gastronomii.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie potrafił:
- sporządzić potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia;
- prawidłowo układać jadłospisy, również dla osób ze szczególnymi wymaganiami żywieniowymi;
- funkcjonalnie i estetycznie aranżować stoły;
- organizować imprezy okolicznościowe i usługi cateringowe;
- wykonać usługi gastronomiczne.
W trakcie kształcenia uczniowie realizują praktyki zawodowe w znanych restauracjach i hotelach oraz w ramach programu Erasmus+.
Kandydat jest zobowiązany dostarczyć zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania i pobierania praktycznej nauki zawodu.
Przykładowe firmy i instytucje, w których odbywają się praktyki szkolne:
B&B Hotel Łódź Centrum
Boogie Cafe & Bistro
Folwark Restauracja & Hotel Zgierz
Hampton by Hilton Łódź
Hotel 500
Hotel Rout One Zgierz
Pojedli Popili Zgierz
Puro Hotel Łodź
Stacja Nowa Gdynia
Twerna Pepe Verde
Vienna House by Wyndham Andel’s Łódź
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań