Powiat zgierski
Szkoła branżowa
Szkoła Branżowa I Stopnia nr 1 im. Jakuba Stefana Cezaka w Zgierzu - 1 Bk - kucharz
Nazwa oddziału

 1 Bk - kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Zawody

 Kucharz

Opis

Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz

Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu. Kucharz może podejmować działalność gospodarczą prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz  jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przechowywanie żywności;
  • sporządzanie potraw i napojów;
  • wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

Przygotowanie teoretyczne ucznia branżowej szkoły I stopnia jest uzupełniane opanowaniem umiejętności, które zdobywa on w trakcie zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych obiektach.


Kandydat jest zobowiązany dostarczyć zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania i pobierania praktycznej nauki zawodu.


Przykładowe firmy i instytucje, w których odbywają się praktyki szkolne:

B&B Hotel Łódź Centrum

Boogie Cafe & Bistro

Folwark Restauracja & Hotel Zgierz

Hampton by Hilton Łódź

Hotel 500

Hotel Rout One Zgierz

Pojedli Popili Zgierz

Puro Hotel Łodź

Stacja Nowa Gdynia

Twerna Pepe Verde

Vienna House by Wyndham Andel’s Łódź