- Nazwa oddziału
-
1 Bk - kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz
Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie:
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu. Kucharz może podejmować działalność gospodarczą prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywanie żywności;
- sporządzanie potraw i napojów;
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Przygotowanie teoretyczne ucznia branżowej szkoły I stopnia jest uzupełniane opanowaniem umiejętności, które zdobywa on w trakcie zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych obiektach.
Kandydat jest zobowiązany dostarczyć zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania i pobierania praktycznej nauki zawodu.
Przykładowe firmy i instytucje, w których odbywają się praktyki szkolne:
B&B Hotel Łódź Centrum
Boogie Cafe & Bistro
Folwark Restauracja & Hotel Zgierz
Hampton by Hilton Łódź
Hotel 500
Hotel Rout One Zgierz
Pojedli Popili Zgierz
Puro Hotel Łodź
Stacja Nowa Gdynia
Twerna Pepe Verde
Vienna House by Wyndham Andel’s Łódź