- Nazwa oddziału
- 
                1 Bk - kucharz 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - informatyka
 
- Zawody
- 
                            Kucharz 
- Opis
- 
                    Branżowa Szkoła I stopnia w zawodzie kucharz Kwalifikacja wyodrębniona w zawodzie: - HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
 Miejscem pracy kucharza najczęściej są zakłady gastronomiczne typu otwartego i zamkniętego, w tym restauracje hotelowe i gastronomia sieciowa oraz firmy cateringowe, ale również gastronomia na statkach lub w innych środkach transportu. Kucharz może podejmować działalność gospodarczą prowadząc zakłady gastronomiczne lub świadcząc usługi cateringowe. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych: - przechowywanie żywności;
- sporządzanie potraw i napojów;
- wykonywanie czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
 Przygotowanie teoretyczne ucznia branżowej szkoły I stopnia jest uzupełniane opanowaniem umiejętności, które zdobywa on w trakcie zajęć praktycznych realizowanych w nowoczesnych obiektach. Kandydat jest zobowiązany dostarczyć zaświadczenie lekarskie o braku przeciwskazań zdrowotnych do wykonywania i pobierania praktycznej nauki zawodu. Przykładowe firmy i instytucje, w których odbywają się praktyki szkolne: B&B Hotel Łódź Centrum Boogie Cafe & Bistro Folwark Restauracja & Hotel Zgierz Hampton by Hilton Łódź Hotel 500 Hotel Rout One Zgierz Pojedli Popili Zgierz Puro Hotel Łodź Stacja Nowa Gdynia Twerna Pepe Verde Vienna House by Wyndham Andel’s Łódź