- Nazwa oddziału
- 
                piekarz 
- Cykl kształcenia
- 
                        3 
- Języki obce
- 
  
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - język obcy nowożytny
 - informatyka
 
- Zawody
- 
                            Piekarz 
- Opis
- 
                    PIEKARZ jest osobą odpowiedzialną za organizację procesu i wykonawstwo wypieku chleba oraz za produkcję galanterii piekarskiej, takiej jak rogale, chałki i słodkie bułki. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez klientów. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy też przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Produkując wyroby ocenia przydatność surowców, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich.Uczniowie kształcący się w zawodzie piekarza odbywają zajęcia praktyczne u pracodawcy, dlatego przed rozpoczęciem nauki konieczne jest dostarczenie do szkoły podpisanej umowy z pracodawcą.