- Nazwa oddziału
-
piekarz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- informatyka
- Zawody
-
Piekarz
- Opis
-
PIEKARZ jest osobą odpowiedzialną za organizację procesu i wykonawstwo wypieku chleba oraz za produkcję galanterii piekarskiej, takiej jak rogale, chałki i słodkie bułki. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez klientów. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy też przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Produkując wyroby ocenia przydatność surowców, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich.Uczniowie kształcący się w zawodzie piekarza odbywają zajęcia praktyczne u pracodawcy, dlatego przed rozpoczęciem nauki konieczne jest dostarczenie do szkoły podpisanej umowy z pracodawcą.