Powiat zgierski
Szkoła branżowa
Szkoła Branżowa I Stopnia w Ozorkowie - piekarz
Nazwa oddziału

 piekarz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Zawody

 Piekarz

Opis

PIEKARZ jest osobą odpowiedzialną za organizację procesu i wykonawstwo wypieku chleba oraz za produkcję galanterii piekarskiej, takiej jak rogale, chałki i słodkie bułki. Podstawowym zadaniem piekarza jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez klientów. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy też przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Produkując wyroby ocenia przydatność surowców, przygotowuje pieczywo do dystrybucji oraz prowadzi dokumentację produkcyjną w zakładach piekarskich.

Uczniowie kształcący się w zawodzie piekarza odbywają zajęcia praktyczne  u pracodawcy, dlatego przed rozpoczęciem nauki  konieczne jest dostarczenie do szkoły podpisanej  umowy z pracodawcą.