Powiat zgierski
Szkoła branżowa
Szkoła Branżowa I Stopnia w Ozorkowie - cukiernik
Nazwa oddziału

 cukiernik

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • język obcy nowożytny
  • informatyka

Zawody

 Cukiernik

Opis

CUKIERNIK zajmuje się nie tylko wypiekaniem ciast i ciasteczek, lecz także wyrobem słodyczy i deserów. Jest odpowiedzialny za przygotowanie niezbędnych surowców i półproduktów. Zakres obowiązków cukiernika zależy od wielkości zakładu pracy. W małych zakładach wykonuje wszystkie zadania związane z zawodem, w dużych istnieją wąskie specjalizacje, np. ciastkarz, lodziarz, dekorator.

CUKIERNIK może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie, u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni lub w restauracjach. Może również prowadzić własną działalność usługową polegającą na produkcji wyrobów cukierniczych.

Uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernika odbywają zajęcia praktyczne  u pracodawcy, dlatego przed rozpoczęciem nauki  konieczne jest dostarczenie do szkoły podpisanej  umowy z pracodawcą.