- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Liczba miejsc
-
11
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- język obcy nowożytny
- technika
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Na kierunku realizowana będzie innowacja pedagogiczna „Dietetyk” we współpracy z Wydziałem Nauk o Zdrowiu Akademii Nauk Stosowanych w Koninie.
Dzięki programowi Erasmus+ uczniowie mają możliwość odbywania praktyk zawodowych za granicą (Włochy, Grecja).
W trakcie nauki uczeń zdobędzie następujące umiejętności:
- oceniania jakości produktów
- przechowywania żywności
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy
- obsługi sprzętu gastronomicznego
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
- wydawania dań
- oceniania jakości żywności
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
- wykonywania usług gastronomicznych
- ekspedycji potraw i napojów
Możliwości podjęcia pracy:
- szef kuchni
-kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
- menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych- manager zakładu gastronomicznego
- organizator imprez okolicznościowych
- mistrz sztuki kulinarnej
- pracownik firmy cateringowej
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia
- organizator usług cateringowych
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
- własna działalność gospodarcza
- kontynuacja nauki na uczelniach wyższych
Zapraszamy!