Powiat rawicki
Technikum
Technikum w Rawiczu - Technik żywienia i usług gastronomicznych
Nazwa oddziału

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • chemia
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • język angielski
Zawody

 Technik żywienia i usług gastronomicznych

Opis

Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.
  • Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.

Warunkiem uzyskania tytułu technik ekonomista jest uzyskanie świadectw ze wszystkich egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie :
  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
 
Przedmioty zawodowe:
  • Język obcy zawodowy
  • Bezpieczeństwo i higiena pracy
  • Wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • Podstawy żywienia i gastronomii
  • Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
  • Podstawy żywienia dietetycznego
  • Organizowanie produkcji gastronomicznej
  • Przygotowanie i wydawanie dań
  • Prowadzenie usług gastronomicznych
Praktyka zawodowa – 8 tygodni