- Nazwa oddziału
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- język angielski
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Podstawowym celem kształcenia w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest opanowanie przez uczniów wiadomości i umiejętności specjalistycznych z zakresu:
- oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
- sporządzania oraz wydawania potraw i napojów;
- planowania i oceny żywienia;
- organizowania produkcji gastronomicznej;
- planowania i realizacji usług gastronomicznych.
- Ponadto szkoła daje absolwentowi podstawy do dalszego kształtowania i samokształcenia w procesie pracy zawodowej.
Warunkiem uzyskania tytułu technik ekonomista jest uzyskanie świadectw ze wszystkich egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie :- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty zawodowe:- Język obcy zawodowy
- Bezpieczeństwo i higiena pracy
- Wyposażenie zakładów gastronomicznych
- Podstawy żywienia i gastronomii
- Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej
- Podstawy żywienia dietetycznego
- Organizowanie produkcji gastronomicznej
- Przygotowanie i wydawanie dań
- Prowadzenie usług gastronomicznych
Praktyka zawodowa – 8 tygodni