- Nazwa oddziału
-
1 WZ (klasa wielozawodowa)
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- historia , informatyka (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Elektryk
Kelner
Piekarz
Pracownik obsługi hotelowej
Sprzedawca
Stolarz
- Opis
-
Kelner to zawód, który przygotowuje do sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego, wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości, rozliczania usług kelnerskich.
Kelner jako osoba mająca bezpośredni kontakt z klientami, z jednej strony stanowi wizytówkę lokalu, a z drugiej podczas rozmów z gośćmi może uzyskiwać informacje dotyczące ich oceny danego miejsca i sugestii, mogących polepszyć jakość oferowanych usług. Od kelnera wymagana jest przede wszystkim wysoka kultura osobista, ogłada i komunikatywność. Musi to być osoba otwarta, potrafiąca szybko nawiązać właściwy kontakt z klientem.
Miejscem pracy dla kelnerów są wszelkiego rodzaju instytucje, związane z gastronomią, hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich
Elektryk jest zawodem atrakcyjnym i poszukiwanym na rynku pracy.
Elektryk może zajmować się: naprawą i konserwacją elektrycznego sprzętu gospodarstwa domowego, naprawą i przezwajaniem silników elektrycznych, wykonaniem instalacji elektrycznych, kładzie kable i podłącza urządzenia elektryczne, a następnie czuwa nad ich poprawną pracą, naprawą uszkodzonych elementów w rozdzielniach energii elektrycznej.
Elektryk może pracować w zakładach wytwarzających, przetwarzających i przesyłających energię elektryczną, we wszystkich zakładach wykorzystujących energię elektryczną, zakładach produkujących maszyny i urządzenia elektroenergetyczne, zakładach naprawiających maszyny i urządzenia elektryczne i elektroenergetyczne oraz sprzęt elektryczny powszechnego użytku. Po uzyskaniu uprawnień może również wykonywać instalacje elektryczne w obiektach budowlanych.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
ELE.02. Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych
Piekarz prowadzi procesy i wykonuje czynności związane z wytwarzaniem różnych rodzajów pieczywa przy użyciu odpowiednich maszyn, urządzeń i sprzętu, wykonuje czynności związane z dzieleniem ciast i kształtowaniem kęsów, wykonuje czynności pomocnicze dotyczące planowania wielkości i asortymentu produkcji, transportu, przygotowania surowców, czynności przed i po wypieku pieczywa, przygotowuje i przekazuje pieczywo do wysyłki i sprzedaży.
Rozlicza zużycie surowców do produkcji pieczywa, obsługuje maszyny, urządzenia, piece oraz aparatury kontrolno-pomiarowe.
Piekarz może pracować w rzemieślniczych i przemysłowych zakładach piekarskich, zakładach gastronomicznych oraz w punktach sprzedaży pieczywa. Może również samodzielnie prowadzić piekarnię.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
SPC.03. Produkcja wyrobów piekarskich
Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów kulinarnych oraz przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych i z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów.
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Absolwent może pracować w cukierniach, zakładach gastronomicznych oraz w punktach sprzedaży ciast. Może również samodzielnie prowadzić cukiernię.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Magazynier logistyk zajmuje się planowaniem, organizowaniem, kierowaniem i kontrolowaniem przemieszczania towarów od producenta do konsumenta. Do podstawowych zadań należy również przyjmowanie towarów do magazynu, wydawanie towarów z magazynu na podstawie dowodów rozchodowych, prawidłowe oznakowanie składowanych towarów, przestrzeganie terminów ważności i trwałości towarów oraz terminów zwrotu opakowań, prowadzenie dokumentacji magazynowej przy użyciu programów komputerowych lub metodami tradycyjnymi. Do podstawowych zadań należy również wybór procedury zakupów oraz wybór dostawców i towarów.
Absolwent może być zatrudniony w przedsiębiorstwie produkcyjnym, handlowym, logistycznym, transportowy, w firmach kurierskich, na poczcie, lotnisku, w magazynach portowych, w firmach usługowych. Absolwentów tego kierunku zatrudniają małe a szczególnie średnie i duże sklepy, zarówno stacjonarne jak i internetowe. Jest przygotowany do prowadzenia własnej działalności gospodarczej w branży magazynowej i logistycznej.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
SPL.01. Obsługa magazynów
Pracownik obsługi hotelowej wykonuje zadania w zakresie utrzymywania czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, przygotowywania i podawania śniadań, organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
Absolwent może podjąć pracę w obiektach noclegowych w kraju i za granicą (hotelach, motelach, pensjonatach, ośrodkach wypoczynkowych, na statkach pasażerskich, promach) w działach: spa i wellness, gastronomicznym, części noclegowej, przy organizacji konferencji i spotkań biznesowych, w biurach podróży, otworzyć własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Stolarz wykonuje wyroby z drewna, prace związane z obsługą oraz konserwacją maszyn i urządzeń stosowanych w stolarstwie, naprawy, renowacje i konserwacje wyrobów stolarskich.
Stolarz wykonuje różnego rodzaju meble, stolarkę budowlaną oraz galanterię z wykorzystaniem różnych gatunku drewna oraz materiałów drewnopodobnych. Posługuje się narzędziami do ręcznej obróbki drewna oraz maszynami i urządzeniami do obróbki drewna, w tym obrabiarkami sterowanymi numerycznie.
Absolwent może być zatrudniony w firmach budowlanych i należących do branży meblarskiej lub prowadzić własną działalność gospodarczą.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; historia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie:
DRM.04. Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych.