- Nazwa oddziału
-
1C (Technik żywienia i usług gastronomicznych)
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- chemia , informatyka (zostanie wzięty przedmiot z najwyższą oceną z podanych)
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- chemia
- Zawody
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- Opis
-
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego i obiektów zbiorowego zakwaterowania lub wyżywienia, w tym zwłaszcza ze sporządzaniem potraw i napojów: organizowania i nadzorowania procesów pracy i produkcji w działalności związanej z żywieniem i w gospodarstwie domowym; dobierania maszyn i narzędzi oraz surowców do określonej produkcji; prowadzenia uproszczonej rachunkowości i obliczania opłacalności produkcji oraz stosowania zasad marketingu.
Technik żywienia i usług gastronomicznych może podejmować pracę w obiektach zbiorowego wyżywienia, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu, żywności i gospodarstwie domowym, organizacjach ochrony konsumenta oraz w obiektach zbiorowego zakwaterowania i gospodarstwach domowych. Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
W cyklu nauczania uczniowie odbywają praktykę zawodową.
Do obowiązkowych zajęć edukacyjnych, z których oceny wymienione na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej będą brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym, należą: język polski, język angielski, matematyka; chemia lub informatyka (pod uwagę będzie brana wyższa ocena).
W zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych będzie realizowany jeden przedmiot ogólnokształcący na poziomie rozszerzonym: chemia.
Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia: Szkoła przygotowuje do egzaminu potwierdzającego dwie kwalifikacji w zawodzie:
· HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
· HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych