- Nazwa oddziału
-
technik turystyki na obszarach wiejskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
- Przedmioty rozszerzone
-
- geografia lub język angielski
- Zawody
-
Technik turystyki na obszarach wiejskich
- Opis
-
Technik turystyki na obszarach wiejskich to kierunek zawodowy przygotowujący do organizowania i prowadzenia usług turystycznych, rekreacyjnych i agroturystycznych na terenach wiejskich. Łączy wiedzę z zakresu turystyki, rolnictwa, gastronomii i przedsiębiorczości.
Główne elementy kształcenia:
-
Organizacja usług turystycznych i rekreacyjnych – przygotowywanie oferty wypoczynku na wsi.
-
Prowadzenie działalności agroturystycznej – obsługa gości, promocja usług, zarządzanie gospodarstwem.
-
Podstawy gastronomii wiejskiej – przygotowywanie lokalnych potraw i obsługa żywienia turystów.
-
Turystyka wiejska i regionalna – poznawanie tradycji, kultury i atrakcji obszarów wiejskich.
-
Ekologia i ochrona środowiska – dbanie o zasoby naturalne i krajobraz wiejski.
-
Podstawy przedsiębiorczości – zakładanie i prowadzenie własnej działalności turystycznej.
Po ukończeniu kierunku absolwent potrafi:
-
Opracować i promować oferty turystyki wiejskiej.
-
Organizować wypoczynek i rekreację dla różnych grup klientów.
-
Przygotowywać tradycyjne potrawy regionalne.
-
Prowadzić gospodarstwo agroturystyczne i świadczyć usługi noclegowe i gastronomiczne.
-
Wykorzystywać lokalne walory przyrodnicze i kulturowe w działalności turystycznej.
Możliwości pracy:
-
Gospodarstwa agroturystyczne,
-
Biura turystyczne specjalizujące się w turystyce wiejskiej,
-
Ośrodki rekreacyjne, pensjonaty na terenach wiejskich,
-
Własna działalność agroturystyczna lub turystyczna.
Egzamin zawodowy: Absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe:
-
HGT.08: Organizacja i prowadzenie usług turystycznych na obszarach wiejskich,
-
HGT.09: Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego.
-