- Nazwa oddziału
- 
                technik turystyki na obszarach wiejskich 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - geografia lub język angielski
 
- Zawody
- 
                            Technik turystyki na obszarach wiejskich 
- Opis
- 
                    Technik turystyki na obszarach wiejskich to kierunek zawodowy przygotowujący do organizowania i prowadzenia usług turystycznych, rekreacyjnych i agroturystycznych na terenach wiejskich. Łączy wiedzę z zakresu turystyki, rolnictwa, gastronomii i przedsiębiorczości. Główne elementy kształcenia: - 
Organizacja usług turystycznych i rekreacyjnych – przygotowywanie oferty wypoczynku na wsi. 
- 
Prowadzenie działalności agroturystycznej – obsługa gości, promocja usług, zarządzanie gospodarstwem. 
- 
Podstawy gastronomii wiejskiej – przygotowywanie lokalnych potraw i obsługa żywienia turystów. 
- 
Turystyka wiejska i regionalna – poznawanie tradycji, kultury i atrakcji obszarów wiejskich. 
- 
Ekologia i ochrona środowiska – dbanie o zasoby naturalne i krajobraz wiejski. 
- 
Podstawy przedsiębiorczości – zakładanie i prowadzenie własnej działalności turystycznej. 
 Po ukończeniu kierunku absolwent potrafi: - 
Opracować i promować oferty turystyki wiejskiej. 
- 
Organizować wypoczynek i rekreację dla różnych grup klientów. 
- 
Przygotowywać tradycyjne potrawy regionalne. 
- 
Prowadzić gospodarstwo agroturystyczne i świadczyć usługi noclegowe i gastronomiczne. 
- 
Wykorzystywać lokalne walory przyrodnicze i kulturowe w działalności turystycznej. 
 Możliwości pracy: - 
Gospodarstwa agroturystyczne, 
- 
Biura turystyczne specjalizujące się w turystyce wiejskiej, 
- 
Ośrodki rekreacyjne, pensjonaty na terenach wiejskich, 
- 
Własna działalność agroturystyczna lub turystyczna. 
 Egzamin zawodowy: Absolwent przystępuje do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe: - 
HGT.08: Organizacja i prowadzenie usług turystycznych na obszarach wiejskich, 
- 
HGT.09: Prowadzenie gospodarstwa agroturystycznego. 
 
-