- Nazwa oddziału
-
1BT_Technik usług kelnerskich
- Cykl kształcenia
-
5
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Przedmioty rozszerzone
-
- matematyka
- Zawody
-
Technik usług kelnerskich
- Opis
-
Technik usług kelnerskich to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki obsługi oraz organizacji usług gastronomicznych, interesujących się kunsztem barmańskim i baristycznym, lubiących kontakt z ludźmi.CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIEAbsolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- kompleksowej obsługi konsumenta;
- prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń kelnerskich;
- serwowanie potraw i napojów;
- przygotowywania sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej;
- nakrywania stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
- udzielania konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówienia.
KWALIFIKACJE ZAWODOWE UZYSKIWANE PRZEZ UCZNIÓW W TRAKCIE NAUKI:HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskichHGT.11 Organizacja usług gastronomicznychMOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:
- w restauracjach, barach, pubach,
- w kawiarniach, cukierniach,
- w hotelach i pensjonatach,
- w ośrodkach wypoczynkowych,
- w agroturystyce,
- na promach i statkach.