- Nazwa oddziału
- 
                1BT_Technik usług kelnerskich 
- Cykl kształcenia
- 
                        5 
- Języki obce
- 
   
- Przedmioty punktowane
- 
                            obowiązkowe - język polski
- matematyka
 dodatkowe - informatyka
 - język obcy nowożytny
 
- Przedmioty rozszerzone
- 
                        - matematyka
 
- Zawody
- 
                            Technik usług kelnerskich 
- Opis
- 
                    Technik usług kelnerskich to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki obsługi oraz organizacji usług gastronomicznych, interesujących się kunsztem barmańskim i baristycznym, lubiących kontakt z ludźmi.CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIEAbsolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:- kompleksowej obsługi konsumenta;
- prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń kelnerskich;
- serwowanie potraw i napojów;
- przygotowywania sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej;
- nakrywania stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
- udzielania konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmowanie i rejestrowanie zamówienia.
 KWALIFIKACJE ZAWODOWE UZYSKIWANE PRZEZ UCZNIÓW W TRAKCIE NAUKI:HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskichHGT.11 Organizacja usług gastronomicznychMOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA: - w restauracjach, barach, pubach,
- w kawiarniach, cukierniach,
- w hotelach i pensjonatach,
- w ośrodkach wypoczynkowych,
- w agroturystyce,
- na promach i statkach.