Powiat krotoszyński
Technikum
Technikum nr 3 im. Jana Pawła II w Krotoszynie - 1BT_Technik usług kelnerskich
Nazwa oddziału

 1BT_Technik usług kelnerskich

Cykl kształcenia

 5

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny

Przedmioty rozszerzone
  • matematyka
Zawody

 Technik usług kelnerskich

Opis

Technik usług kelnerskich to kierunek adresowany do osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki obsługi oraz organizacji usług gastronomicznych, interesujących się kunsztem barmańskim i baristycznym, lubiących kontakt z ludźmi.

CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE

Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik usług kelnerskich powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:

  1. kompleksowej obsługi konsumenta;
  2. prowadzenia dokumentacji sprzedaży i rozliczeń kelnerskich;
  3. serwowanie potraw i napojów;
  4. przygotowywania sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej;
  5. nakrywania stołu z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
  6. udzielania konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, przyjmowanie  i rejestrowanie zamówienia.

KWALIFIKACJE ZAWODOWE UZYSKIWANE PRZEZ UCZNIÓW W TRAKCIE NAUKI:

HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
HGT.11 Organizacja usług gastronomicznych

MOŻLIWOŚĆ ZATRUDNIENIA:

  • restauracjach, barach, pubach,
  • w kawiarniach, cukierniach,
  • w hotelach i pensjonatach,
  • w ośrodkach wypoczynkowych,
  • w agroturystyce,
  • na promach i statkach.