Powiat krotoszyński
Szkoła branżowa
Branżowa Szkoła I stopnia nr 1 im. Jana Pawła II w Krotoszynie - 1FB_Kucharz
Nazwa oddziału

 1FB_Kucharz

Cykl kształcenia

 3

Języki obce
Przedmioty punktowane

obowiązkowe

  • język polski
  • matematyka

dodatkowe

  • informatyka
  • język obcy nowożytny

Zawody

 Kucharz

Opis

Kucharz jest specjalistą od przygotowywania potraw, deserów, ciast i napojów. Potrafi stosować tradycyjne i nowoczesne techniki sporządzania potraw jak sous vide, cook-chill, dekorować desery i potrawy oraz obsługiwać urządzenia stosowane w gastronomii.

CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE:

Jako absolwent naszej szkoły kształcącej w zawodzie kucharz będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  1. dokonywania jakościowej oceny żywności,
  2. obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami ergonomii, bhp,
  3. przygotowania dań wynikających z karty dań lub jadłospisu,
  4. obsługi sprzętu gastronomicznego zgodnie z zasadami bhp,
  5. porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw i napojów,
  6. przestrzegania zasad systemu dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP) oraz procedur europejskiego systemu HACCP.

KWALIFIKACJA:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.

PRACA:

Absolwenci mogą podjąć pracę jako kucharze we wszelakiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, a więc restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne, szpitalne), hotelach, pensjonatach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.