- Nazwa oddziału
-
1FB_Kucharz
- Cykl kształcenia
-
3
- Języki obce
-
- Przedmioty punktowane
-
obowiązkowe
- język polski
- matematyka
dodatkowe
- informatyka
- język obcy nowożytny
- Zawody
-
Kucharz
- Opis
-
Kucharz jest specjalistą od przygotowywania potraw, deserów, ciast i napojów. Potrafi stosować tradycyjne i nowoczesne techniki sporządzania potraw jak sous vide, cook-chill, dekorować desery i potrawy oraz obsługiwać urządzenia stosowane w gastronomii.
CELE KSZTAŁCENIA W ZAWODZIE:
Jako absolwent naszej szkoły kształcącej w zawodzie kucharz będziesz przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- dokonywania jakościowej oceny żywności,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy zgodnie z zasadami ergonomii, bhp,
- przygotowania dań wynikających z karty dań lub jadłospisu,
- obsługi sprzętu gastronomicznego zgodnie z zasadami bhp,
- porcjowania, dekorowania i ekspedycji potraw i napojów,
- przestrzegania zasad systemu dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej (GMP i GHP) oraz procedur europejskiego systemu HACCP.
KWALIFIKACJA:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań.
PRACA:
Absolwenci mogą podjąć pracę jako kucharze we wszelakiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej, a więc restauracjach, kawiarniach, barach szybkiej obsługi, punktach małej gastronomii, zakładach żywienia zbiorowego (np. stołówki szkolne, szpitalne), hotelach, pensjonatach, sanatoriach, gospodarstwach agroturystycznych. Kucharz może być zatrudniony również w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów i półproduktów spożywczych. W wyniku zdobytego doświadczenia może awansować na stanowisko szefa kuchni.